BAUHAUS ili gotika je rođena

She  got a black shirt, black skirt and Bauhaus stuck in her head…

Bauhaus bend osnovan je 1979. godine u Engleskoj, tačnije u Nortemptonu. Osnovali su ga pevač Piter Marfi, gitarista Danijel Eš, Dejvid Džej basista i bubnjar Kevin Haskins. Svirali su do 1983. godine, da bi se krajem devedesetih ponovo okupili i krenuli sa svirkama.

Uticaj muzike Bauhausa na muzičku scenu je ogroman, i nije tako očigledan kao uticaj nekih drugih bendova tog perioda. Bili su najvažniji predstavnici new wave pravca sa Joy Division, The Smiths, The Cure, Talking Heads…

Nesumnjivo su pionira novog talasa, a svakako se mogu smatrati temeljom na čijim osnovama se razvio dark wave, potpravac new wave-a. Glavne karakteristike Bauhausa pa samim tim i dark wave-a su mračna atmosfera koja se postižem muzikom i tekstovi koji obrađuju gotske i romantičarske teme prilagođene savremenom kontekstu. Iz ovoga je nastao i gothic rock. Naravno, pored Bauhausa na gothic rock su uticali The Cure, Siouxsie and The Banshees, The Sister of Mercy…

Bauhaus je dosta eksperimentisao sa muzikom i izvodio je vrlo heterogene numere. Pored densične Kick in the eye, koja će najaviti ono što će se u muzici ranih osamdesetih tek dogoditi, imamo i mističnu She’s in Parties, postpankerske Terror Cuople Kill Colonel, The man with X-ray eyes, gotičarsku Bela Lugosi’s dead… U svakom slučaju, vrlo raznovrsan opus koji je izvršio uticaja i na celokupnu postpank scenu osamdesetih godina. Zbog svega navedenog, smatraju se očevima gotike, i među takvim krugovima i danas zauzimaju kultni status.

Bauhaus

Jedna od stvari koja takođe izdvaja ovaj bend je i njihov simbol, koji preuzet zaštitini znak samog Bauhausa, pokreta koji nastao 1919. u Vajmarskoj republici. Pokret je okupio umetnike iz raznih oblasti, uglavnom iz arhitekture, dizajna i slikarstva. Sam pokret je nastao kao akademski pravac pod učenjem Valtera Gropijusa, Klea i Kandinskog. Na nemačkom jeziku, bauhaus znači kuća koja se gradi ili kuća gradnje. U širem smislu, može značiti mesto gde su se ljudi okupili da bi stvarali nove ideje. Ova mala digresija je značajna jer sam bend Bauhaus se prvobitno zvao Bauhaus 1919. dakle po godini osnivanja samog pokreta. Kasnije je samo izbačena godina u nazivu benda. I sam bend kako je rečeno preuzeo je simbol tj. čuveni znak samog pokreta.

Na kraju nam Piter Marfi, Dejvid Bouvi, Ketrin Denev i Suzan Saradon zajedničkim snagama poručuju:

Živ je Bela Lugoš, umro nije…

SturmunDDrang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *