Beogradska i Dortmundska filharmonija: Betoven maraton 2020

Godine 2020. obeležava se veliki jubilej: Ludvig van Betoven slavi svoj 250. rođendan. Svuda u Nemačkoj i Evropi, orkestri se pripremaju za proslave u čast ovog istaknutog kompozitora. Beogradska filharmonijaDortmundska filharmonija tim povodom planiraju jedan sasvim poseban projekat: Betoven maraton 2020.

Betoven maraton 2020

U samo jednom danu izvodimo svih devet simfonija Ludviga van Betovena. Ovaj muzički maraton je jedinstvena demonstracija snage koja pruža specifičan uvid u razvoj Betovenovog stila i muzike uopšte, koja ovog kompozitora do danas u najvećoj meri definiše. Biće to jedan poseban sveevropski praznik: partneri u ovom projektu su Beogradska filharmonija i Dortmundska filharmonija.

Betoven maraton će se 21. juna 2020. godine najpre održati u Beogradu, u dvorani Kolarčeve zadužbine, a nedelјu dana kasnije, 28. juna 2020. godine, će biti ponovlјen u Koncertnoj sali u Dortmundu. Oba orkestra u oba grada najpre će naizmenično izvesti osam simfonija, od 10:00 do 19:00 sati, sa nekoliko pauza, pre nego što u velikom finalu dođe do spajanja oba orkestra u Devetoj simfoniji.

U čuvenoj Odi radosti će nam se pridružiti Hor Obilić – AKUD Branko Krsmanović, Slovački filharmonijski hor, i četvoro internacionalnih solista: Leneke Ruiten, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Brenden Patrik Ganel, tenor i Tomas E. Bauer, bariton.

Dirigent:
Gabrijel Felc
Ludvig van Betoven: Simfonije br. 1-8
Beogradska i Dortmundska filharmonija

10:00 sati I i II Simfonija – Dortmundska filharmonija
12:30 sati III i IV Simfonija – Beogradska filharmonija
15:00 sati V i VI Simfonija – Dortmundska filharmonija
17:30 sati VII i VIII Simfonija – Beogradska filharmonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *