Beogradski sajam knjiga otkazan zbog epidemiološke situacije

Dva udruženja izdavača i grupacija nezavisnih izdavača, na jučerašnjem sastanku, odlučili su da se povuku sa predstojećeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu koji je trebalo da se održi od 24. do 31. oktobra. 

Sajam knjiga 2013

Sajam knjiga
21.10.2013.
Foto: Stanislav Milojkovic

Najveći izdavači su jednoglasni u odluci da ne postoje uslovi za održavanje Sajma knjiga, ni epidemiološki, ni organizacioni. Među razlozima za otkazivanje Međunarodnog sajma knjiga je i probijanje roka, 1. oktobra, do kada je organizator trebalo da saopšti konačnu odluku o tome hoće li manifestacija biti održana. Organizatori su ovu vest juče potvrdili dnevnom listu Danas.

Dakle, otkazana je najlepša, najuzbudljivija i najsrećnija nedelja u celoj godini. Festival knjige, agora, forum, kafana u najboljem smislu te reči…dragi ljudi koje vidiš samo tu i druženje koje ponekad dobija rableovsku poetiku i felinijevsku boju. Rapsodija originalnih likova i još boljih knjiga… Druženja sa nekim ljudima koje dugo nisam video, kao i sa ljudima koji samo čekaju neki povod da se okupimo i uživamo zajedno. Svi jednako dragi. Trema koja još postoji i tinja tih sedam dana iako je detinjstvo davno prohujalo. Iščekivanje, potraga, otkrivanje nekih knjiga za koje nisi ni pretpostavio da postoje a otvaraju svetove kakve nisi ni slutio. Dopamin na svom vrhuncu kao nikad pre i posle tih nedelju dana…i sve to zbog knjige, sve to zbog novih i uzbudljivih svetova koji se otvaraju pred tobom. Radoznalost dobija svoje gnezdo, makar na momenat dok ponovo ne poleti u neki novi univerzum. Osećaj celovitosti i uspeha jer smo pronašli zakopano blago i osećaj frustracije da smo mogli još da kopamo, da pronađemo još nešto što nam je promaklo. Karambul osećanja koji samo doprinosi još većoj uzbuđenosti. Život na visokim frekvencijama, gde se balans uspostavlja ponekad vrcavim razgovorom i/ili isto takvom rakijom na štandovima sa ljudima koji su jednako opčinjeni knjigama kao ja. I ponekad dobrom klopom u okolnim kafanam u blizini sajma. Način života, ne, preciznije način bivstvovanja, koji jednom godišnje čini da se život ogrne višim smislom, i da opravdanost čoveka i njegovi napori da bude čovek ne deluju uzaludno.

Čemu ova godina bez tih nedelju dana a sve ostalo je bilo dozvoljeno. Ali da, možda su u pravu, knjige definitivno šire najveći i najopasniji virus, još kad se ljubitelji pisane reči skupe onako đuture i krenu da opanjkavaju ume da bude nezgodno.

 

Lazar Bogunović

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *