Bet Hart – Magično bluz putovanje

Kako pisati o najboljoj bluz rok pevačici svih vremena. Teško.

Bet Hart

Žena koja je učila klavir svirajući Baha, Betovena i Zeppelin, pevala sa Deep purple-om, svirala i pevala sa Slešom i Bonamasom. Žena koja svira klavir, gitaru, bas i bubanj. Žena koja peva kao da nam apokalipsa kuca na vrata a mi smo odlučili da joj pokažemo srednji prst, prosto rečeno da je odjebemo i uputimo u drugu galaksiju, jer nam se tako može. Pa pobogu, Bet Hart peva, tada sve staje. Bet Hart je nastupila u Hali sportova na Novom Beogradu, godinu dana posle prošlog nastupa u Beogradu. Ponovo nas je njen moćan glas i isto tako moćna pojava vodila na nezaboravno bluz putovanje. Sa glasom koji vas katapultira u drugu dimenziju i energijom koja je neponovljiva, priredila nam je koncert godine.

Njena pojava na sceni, isijava libidom koji puca na sve strane (teško ga je strpati u one njene haljine), i sa nestvarnim glasom koji reže vazduh i ne prašta ravnodušnost, ljude na koncertima bukvalno baca u trans. Na njenim nastupima publika zajedno sa njom upada u ekstatična stanja, dok svi koji je slušaju mole se Devici Mariji da sve to potraje još malo. Za vreme njenog nastupa ne treba da vas čudi što publika spontano a simultano počne da vrišti, aplaudira, plače i to sve u toku pesme. Toliki je talas emocija i energije koji ona širi sa scene.

Ono što dodatno pleni je njena iskrenost koja se oseća u vazduhu. Sto posto daje sebe u svakoj pesmi. Njeno telo prosto peva i pleše zajedno sa njenim glasom. U toku svake pesme publika prolazi kroz neku vrste ekstaze. Čovek oseća da prisustvuje magiji koja čupa srž kičme i roni do dno srca.

Bet Hart

Kada sam rekao najbolji ženski vokal u rokenrolu i bluzu, mislio sam ozbiljno. Neko mi je pre neki dan rekao ali Dženis, ta krvava Dženis ipak je ona… da, jeste bila vrhunska, ali ona je mogla da peva samo u jednom tonalitetu. Bet Hart ne samo da može peva u srodnim tonalitetima, već i u nesrodnim. Pri tom ima genetsku predispoziciju koja se ogleda u rasponu vilice i veličini usta. Može da proizvede vibrirajuće tonove za koje si mislio da ne postoje. Danas rok muzika nije popularna kao nekada, i nikada Bet Hart neće dostići tu slavu koju je draga Dženis dostigla. Ali makar za nekoliko nas, neće biti sumnje da je ona number one. Dok sam pisao ovo, naletao sam na istomišljenika od najvećeg autoriteta kada je ova muzika u pitanju. Evo šta nam Bonamasa poručuje: I was totally knocked out by Beth. Here’s this lady who’s acting like I am the cool one, and meanhwile, I am thinking, Man, she’s got it all. She’s the new Janis Joplin, Tina Turner, the real deal, you now?

Za kraj mogu samo da poručim…

Bet Hart, otpevaj još jednu za nas. Za izgubljene duše ovog mračnog sveta koje lutaju u nadi da će naleteti na čaroliju negde iza ugla. Kao dobar fiks, prvo si ušla u krv koja je ključala, a onda polako obuzimala dušu koja je bila gladna za izuzetnim. O, Bet Hart hvala ti na prokleto dobrom fiksu koji si nam podarila te večeri. Bilo je to čarobno putovanje na kraj noći. Hodali smo ivicama Meseca smejući se kosmosu u lice. Magični trenutak vredan življenja. O, Bet Hart otpevaj još jednu za nas. Za izgubljene duše ovog mračnog sveta koje lutaju… u nadi da će negde iza ugla čuti tvoj glas koji peva za spas svih nas…

 

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published.