Biografija grupe Dors: „Niko se odavde neće izvući živ“

Hajde da jednostavno kažemo da sam ja iskušavao granice stvarnosti. Zanimalo me je šta će se dogoditi. To je sve: samo radoznalost.

Džim Morison

Niko se odavde neće izvući živ

foto: laguna.rs

Biografija benda Dors, a pre svega biografija skoro mitološkog pevača benda Džimija Morisona je definitivno najbolja rok biografija koju sam pročitao do sada. Ova biografija pruža sve što očekujete od takve biografije, knjiga odiše seksom, drogama, alkoholom, ludilom, kreativnošću i stradanjem. Ali i onim višem od toga, prožeta je duhom vremena šezdesetih, socijalnim i političkim kontekstom ali i univerzalnim putovanjem umetnika i umetničkog dela koje važi oduvek. Estetski element kreatora, dela i recepijenta (publike) ovde se razmatra kroz čitavo delo, i u tom smislu ima i elemenata koje su filozofski inspirativne. Vrlo dobro je oslikan i psihološki profil umetnika koji sabira antinomije i paradokse u svojoj ličnosti koja sazreva u kalambur kreativnosti i destrukcije.  

Umetnost i muzika koja teži da spoji dramu Artoovog pozorišta surovosti, Ničeove volje, Blejkove dubine, Remboovog prkosa i indijanskog kulta totemizma i prirode vrlo manifestovano se prikazuje u ovoj knjizi.

Autori knjige su Džeri Hopkins rok biograf i Deni Šugermen poverenik Dorsa. Ova biografija svakako važi za najbolju biografiju Dorsa. Kada je objavljena 1980. godine dostigla je prvo mesto bestselera na Njork Tajms listi, kao prva rok biografija kojoj je to pošlo za rukom. I ostala na prvom mestu devet meseci što nije uspelo ni jednoj drugoj rok biografiji. Ovde nisu bitne brojke, već to da je upravo ova knjiga doprinela novom statusu rok biografija na tržištu ovakvih knjiga. Postale su cenjene i tražene knjige sa ovakvom tematikom, izašle su iz interesovanja samo uskog kruga ljudi koji prate takvu vrstu muzike. 

Svakako, iskustvo čitanja ovakve knjige predstavlja pravi rokenrola doživljaj sa jedne strane, a sa druge, vrlo potresnu priču o stradanju jednog nadarenog čoveka. Preporučujem čitanje uz blago ohlađen Džek uz umereno konzumiranje na svakih desetak strana.

 

Lazar Bogunović Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *