Bon Skot ili ona „munja između“

Bon Skot, pevač i pisac tekstova za pesme benda AC/DC od 1974. do svoje smrti 1980. bio je jedan od najvećih rokenrol pevača svih vremena. Njegova harizmatična pojava i isto tako moćan glas za mnoge predstavljaju samu srž rokenrola. Glas koji kao da dolazi iz praizvora seksa, iz samih dubina čiste libidne energije, u svojoj sirovosti, a i hrapavoj mekoći šalje poruku koja poziva na oslobođenje svih strasti. Pogotovo strasti koje se odnose na seks, piće i prokleto dobar rokenrol.

Bon Skot

U njegovom pevanju osećalo se slavljenje života. Toliko energije je izbijalo iz tog glasa, kao iz nekog T.N.T. dinamita. U očima je uvek caklela iskra vrcavog ali dobroćudnog đavola, uvek spremnog da poleti u nove horizonte i da se otisne na nove auto-puteve života. Bili oni auto-putevi pakla ili raja, bilo je bitno samo koliko se brzo vozi. I naravno da je uz tu brzu vožnju išla i flaša dobrog pića i jednako vatrena žena.

Pisao je tekstove za pesme koji su odisali drskim i jednostavnim stilom. Pisao je o ženama, piću, muzici i o onoj večitoj, već poznatoj rokenrol pobuni unutar svakog pojedinca. Ali o svemu tome pisao je na nov način, sa autentičnim žarom koji je granitno izbrusio njegov stil do savršenog rokenrol teksta. I dan danas je ostao neprevaziđen u tome. Ni sam bend AC/DC nije uspeo posle njega da ima takve tekstove kakve je imao dok je Bon pisao.

Bon Scott

HOLLYWOOD – CIRCA 1977: Singer Bon Scott, who died in early 1980, belts out a number circa 1977 in Hollywood, California. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

Njegovi nastupi su bila neposredna ekpresija udara na sva čula. „Touch to mouch“ koji obuzima telo, a samim tim i duh da igra i izgori u večitoj vatri strasti, dok pleše nad opasnim i neizvesnim ponorom seksa i smrti. Vrteška moćnih rifova Angusa Janga billa je savršena podloga njegovom moćnom glasu, koji je obećavao svaki put nezaboravno iskustvo divljeg Erosa. Smile with sin vrlo slikovito opisuje kako njegov osmeh tako i njegov duh. U suštini dobar, ali uvek spreman na ludu vožnju zarad užitka. Osmeh koji je govorio samo jedno… Ride on.

Ko je ili šta je bio Bon Skot? Bio je za AC/DC ona munja između slova u nazivu benda, a za sve nas ostao neprevaziđena paradigma rokenrol pevača, frontmena koji postavio standarde u interpretaciji samih izvora nesputane rok energije. Živeo je onako kako je i pevao, punim plućima i uvek spreman da ide do kraja. Nažalost tako je i umro. Umro je u tridesetrećoj godini života, predoziran od alkohola u kolima svog prijatelja.

Svojom jedinstvenom pojavom, zasijao je kao meteorit koji bljesne svojom eksplozivnom snagom na nebu i brzo se ugasi. S tim što njegov sjaj još uvek sija na nebu, u obliku one „munje između“ i trajaće sve dok muzika AC/DC bude grmela nebom rekonrola. Sa tog neba, svetlost te munje ocrtava jedan lapidarius, koji kaže: Let there be rock!!!

 

Dorjan RankovićLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *