Captain Fantastic

Film Captain Fantastic

Film Captain Fantastic je priča o ocu šestoro dece, koji se sa svojom ženom odlučuje na radikalan korak, da svojoj deci pruži alternativni put odrastanja, vaspitavajući ih u skladu sa prirodom i njenim zakonima. Pored svakodnevnih fizičkih treninga, učenja veština preživljavanja u prirodi i savladavanje njenih surovih zakona, oni kroz književne klasike i stručnu literaturu (nauka, umetnost, filozofija…) razvijaju svoje kritičko mišljenje i vrednosti slobode u svim njenim značenjima.

Kada se desi tragedija (gubitak majke) oni su primorani da napuste takav način života i suoče se sa drugačijim vrednosnim sistemom, odnosno pravilima savremenog društva. Od tog trenutka dovodi se u pitanje da li sve što su naučili izolovani u šumi mogu praktično da primene  u novom okruženju. Sam otac preispituje svoje ideje šta znači biti roditelj i da li je njegova odluka o životu van civilizacije utopija, koja je po samoj prirodi te ideje neostvariva.

Predivan film o dobrim i lošim odlukama koje nas navode da mislimo o tome šta nam je zaista važno, čemu težimo, u kom pravcu smo evoluirali kao društvo  i da li je moguće naći balans u našim životima i ako je moguće kako to uopšte izgleda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *