Danas se obeležava Svetski dan knjige

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu.

Svetski dan knjige

Međutim, u Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Aervantesa koji je umro na taj dan. Takođe, ovo je i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu. Interesantan je podatak da se samo u Kataloniji u ovo vreme proda oko 400.000 knjiga i čak četiti miliona ruža. 

Takođe, 23. april je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drujona, Manuela Valeho Mehie. Iz toga razloga je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a, 1995. godine, odlučeno da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva skalendarska sistema.

Ove godine praznik će biti obeležen simboličnim akcijama širom Španije, u skladu sa vanrednim stanjem.

Sedište Instituta Servantes u Madridu pokrenulo je akciju Sloboda, to je knjižara kojoj su se pridružile brojne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti sa željom da zajedničkim snagama skrenu pažnju na krizu koja je pogodila knjižare, izdavačke kuće, biblioteke i ostale aktere književne industrije.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *