Druga strana svega

Film Druga strana svega premijerno je domaćoj publici prikazan na ovogodišnjem FAF-u. Rediteljka filma Mila Turajlić nagrađena je prestižnom nagradom na festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu baš za ovo ostvarenje. Bez sumnje da smo svi očekivali jedan sjajan dokumentarac, međutim publika je dobila i više od toga. Emociju, istinu, i pogled sa neke druge strane. Baš zato je ovaj film Džabaletanova preporuka za film meseca.

 Ovaj dokumentarac predstavlja istorijsku priču o porodici, porazima, nadanju, borbi. Kroz priču o zatvorenim vratima jednog stana dolazimo do drugih zatvorenih vrata, zatvorenih umova, ali i do otvorene borbe protiv jednoumlja i totalitarnog sistema vlasti. Razgovor koji rediteljka tokom celog filma vodi sa svojom majkom Srbijankom Turajlić vodi nas kroz istoriju njene porodice, a paralelno i kroz mračne delove istorije naše zemlje. Svi znaju ko je Srbijanka Turajlić. Njeno ime vezano je za sve ono dobro što je moglo da se izvuče iz mraka devedesetih godina. Pre svega profesor sa velikom dozom odgovornosti prema svom zvanju, a i svojim studentima, vodila je borbu za bolji dan, za bolje sutra. Htela je da učestvuje u revoluciji, koja bi nas spasila daljeg tapkanja po mraku i dnu, držala je govore, neustrašivo išla na proteste čak i kada je nasilje nad  ljudima koji su želeli promene dostizalo kulminaciju. Jezive slike devedesetih godina, kao originalni snimci, su takođe deo ovog filma. Kada se osvrnemo unazad, nekako nam je neverovatno da je Beograd u to vreme bio grad u kome je bilo jako teško živeti. Po prirodi siv, i mračan, u to vreme delovao je još sumornije, kao Danteov pakao, sa krugovima mraka koji samo čekaju da progutaju i ono malo zdravog razuma koji je preostao. A sada, nema sankcija, rafovi u prodavnicama su puni robe, granice su otvorene. A mladi ipak hrle iz ove zemlje brzinom svetlosti, traže tamo negde neko bolje sutra. Na pitanje zašto je to tako odgovor je vrlo jednostavan. Istorija se ponovila. Dijalog majke i ćerke doživljava kulminaciju u trenutku kada na pitanja, a šta sada, ko će sada da se bori, Srbijanka, simbol borbe i pokreta otpora, predaje štafetu sledećim generacijama. Ona izgovara rečenicu: “To moraš da imaš u sebi. Sada je na vas red.”.  

Možete da se borite na razne načine. Devedesete godine su progutale generacije. Generacijski smo osakaćeni za normalno detinjstvo, mladost, za normalno odrastanje. Možete da odete iz ove zemlje. Možete i da ostanete, da stvorite neki svoj mikrokosmos u kome ćete živeti. Ali ono što bi definitivno trebalo da uradite je da pogledate ovaj film. Pokazaće vam neku drugu stranu svega. A možda otkrijete da ste baš vi ti kojima je štafeta prosleđena. 

Jo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *