Crtanje do besa – Dokumentarni film o Ernestu Ludvigu Kirhneru


Event Details

  • Date:
  • Categories:

Dokumentarni film Crtanjem do besa koji će u Kc Gradu biti prikazan 14. februara u 20h, u okviru programa Umetnost za sve! je priča o životu i pionirskom radu slikara Ernesta Ludviga Kirhnera (1880 – 1938). Kirhner je jedan od osnivača čuvene umetničke grupe Die Brücke (Most) i smatra se jednim od najzanačajnijih predstavnika ekspresionizma. Fascinantni filmski portret približava nam opus izvrsnog slikara, ali i dalje od toga, prikazuje osobenost iza umetničkog genija kao i njegovu psihičku borbu.
Mnoge njegove slike predstavljaju ulične scene, sekvence iz života običnih ljudi i spadaju medju najvažnija dela XX veka.
Kirhnerov život nije bio lak, njegov rad i umetnički izraz duboko su ukorenjeni u realnosti, a njegov život je bio dramatična reakcija na tadašnja politička dešavanja u Nemačkoj. Kao dobrovoljac učestvuje u Prvom svetskom ratu, ali biva oslobođen, zbog nervnog sloma. Živeo je u Belinu, koji mu je pružio slikarsku inspiraciju, ali i u Davosu gde se sklonio tokom uspona nacizma. Njegov rad je od strane nacista 1933. okarakterisan kao degenerativan, a 1937. vise od 600 slika i crteža prodato je ili uništeno. Kirhner je 1938. izvršio je samoubistvo.

Projekciju filma je omogućio Goethe Institut u Beogradu, a prevod je uradio Vlada Milanović.