The Room

Najbolji najgori film ikada

"Jedan od glavnih kandidata za najlošiji film u istoriji kinematografije", "Orson Vels nekvaliteta", "Građanin Kejn loših filmova". Razne su definicije koje stoje uz naslov ovog fenomena u svetu sedme umetnosti. Film The Room je toliko savršeno loš, da se prosto ne možete nazvati filmofilom ako niste pogledali ovo remek nedelo.

Glavni glumac, reditelj, scenarista, producent je jedna osoba – Tomi Vizo. Film je snimljen 2003. godine, a ni 14 godina kasnije nije baš najjasnije ko je on, odakle je i čime se, zapravo, bavi. Prema nekim informacijama, čovek je rodom iz Poljske i priča se da je novac za snimanje zaradio uvozom i prodajom korejskih kožnih jakni.

Apsolutno sve u ovom filmu, od uvodne špice, preko kamere (većina scena je van fokusa, jer niko nije bio zainteresovan da se bavi time), do montaže, glume, scenarija...svaki segment filma  je najblaže rečeno – loš. Toliko loš, da je Tomi Vizo poslao film studiju Paramount Pictures, u nadi da će postati distributeri filma i, iako je uglavnom potrebno oko dve nedelje za donošenje odluke, Tomiju je u roku od 24 sata stigao negativan odgovor.  Ali, to izgleda nije sprečilo ljubitelje kinematografije da film kasnije proglase kultnim i najboljim najgorim filmom ikada. Odmah je stekao lojalnu bazu obožavalaca, koji i dan danas citiraju Džonija i ekipu, bez obzira na to što je scenario loš i dijalozi besmisleni. Sve vam je jasno kad su jedni od najpopularnijih citata iz filma "Oh, hi Mark", "I did not hit her, it's not true! It's bullshit! I did not hit her!",  "Hi, doggy", "Anyway, how is your sex life?".

Radnja filma uopšte nije bitna, niti bih vam previše toga otkrivala, ali za potrebe dužine ovog teksta, reći ću da film govori o prevari, ljubavi, prijateljstvu, američkom fudbalu, perverznom dvadesetogodišnjem komšiji, Lisinoj mami koja ima rak i cvećarkinom mopsu. Inače, muziku za film je radio Mladen Milićević, čovek rođen u Sarajevu, koji je producirao muziku za Valentina, kao i album Radeta Šerbedžije i Miroslava Tadića.

Zbog čega ja sad pišem o ovom filmu kad je toliko sve loše, i zbog čega ga morate pogledati baš sada? Ovo je film koji ćete gledati sa prijateljima i plakati od smeha, ili od tuge zbog primetnog opadanja  IQ-a u prostoriji. Sada? Baš sada, zato što krajem ove godine izlazi film u režiji  Džejmsa Franka, koji nam prikazuje kako je izgledalo snimanje ovog filma, a koji je rađen prema knjizi The Disaster Artist, koju je napisao jedan od glavnih protagonista filma The Room. Džejms Franko takođe igra glavnu ulogu u filmu, za koju se već priča da je njegovo najbolje izvođenje do sad.

Ako imate volje da protraćite 99 minuta svog života, obavezno to učinite uz ovaj film.

Sele_Na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *