Film “My blueberry nights”

How can you say goodbye to someone you can’t imagine living without? I didn’t say goodbye. I didn’t say anything. I just walked away.

My blueberry nights

My blueberry nights je romantična drama koja će vaša srca osvežiti i otvoriti vam neke teme za razmišljanje. Da li kroz život može da se prođe bez velikih ljubavi i velikih razočaranja? Da li postoji stabilnost i postoji li neko ko vas čeka na kraju tunela, neko obasjan svetlošću, neko sa kim vredi proživeti ovo vreme koje nam je dato na korišćenje?! Zašto konstantno moramo povređivati jedni druge bez valjanih razloga? Čuveni hongkongški režiser Kar Wai Wong svojim prepoznatljiv stilom oslikao je emocije i preneo ih na veliko platno. Kao i svi njegovi poznati radovi i ovaj je oslikan jarkim bojama, usporenim sekvencama kojima sjajno manipuliše dinamikom filma, ali i karakterističnim neobaveznim razgovorima između likova koji su uvek dobrano potkrepljeni ljudskim zabludama, neostvarenim snovima i svakodnevnom problematikom življenja koja tišti svakoga od nas. A naravno nikako se ne sme zapostaviti fenomenalni soundtrack koji krasi sve njegove filmove, bez izuzetka.

My blueberry nights

Ostavljena Elizabeth, čiji lik je sjajno tumačila Norah Jones, odlučuje da napusti New York, razočarana u ljubav, u želji da svojim proputovanjem omogući sebi novi početak daleko od svega poznatog. Pre nego što krene na proputovanje Amerikom upoznaje Jeremya, harizmatičnog barmena kojeg igra poznati britanski glumac Jude Law. Jeremy, podjednako izranjavan u ljubavnim okršajima, kao i svaki barmen amaterski je psiholog, te Elizabeth u dugačkim razgovorima sa njim i na primeru neželjene pite od borovnica spoznaje zapravo da ne mora sve u životu imati logično objašnjenje i razlog.

My blueberry nights

Na svom putovanju ona konobariše, skupljajući novac za auto kojim će nastaviti dalje svoje tumaranje. Jeremy redovno dobija njena pisma, ali bez broja telefona ili adrese na koju bi mogao da odgovori. Ti njeni pismeni monolozi razvijaju u njemu duboku emociju i nadu da će je uskoro ponovo videti, zbog čega na njegovom šanku stoji natpis Reservation, na mestu koje čeka njen povratak. Tokom njenog pročišćenja ona upoznaje različite karaktere i ljudske sudbine, učeći od svakoga od njih. Sreće Arnija (David Strathairn), utučenog policajca koji svako veče slavi My last day of drinking, alkoholičara koji ne može da preboli rastanak od žene koju voli svim srcem. Teške teme i životne lekcije Elizabeth usvaja i promatra, dok svoje rascepano i iskreno srce i dalje nudi ljudima u nevolji. U sledećem gradu, radeći u kockarnici upoznaje fatalnu Leslie (sjajnu ulogu odigrala je Natalie Portman) pokerašicu sa kojom ulazi u “partnersku kombinaciju” oslanjajući se na njeno igračko znanje, adrenalin pobedničkog predubeđenja i kockarsku sreću. Od nje uči da nekada u životu sreća, i pored svog znanja, ipak donosi prevagu. Dva dijametralno suprotna ljudska karaktera, dve potpuno različite devojke, sudbina je spojila da podele deo životnog puta učeći o vrlinama i manama one druge.

My blueberry nights

Leslie: Have you learned nothing from your time with me? You have to stop taking people at their word!

Elizabeth: Maybe you should start.

Leslie: You’re hopeless.

Elizabeth: You’re hopeless too.

Elizabeth iz ovog poznanstva pokušava da nauči lekciju zašto ne treba verovati ljudima, te o svemu i dalje putem pisama obaveštava Jeremya iskazujući sreću što na tom ispitu nije prošla. Postoji još jedna sjajna misao koju ona iskazuje prilikom konačnog rastanka od Leslie. Sometimes we depend on other people as a mirror, to define us and tell us who we are. And each reflection makes me like a little more – Elizabeth.

Nakon skoro godinu dana Elizabeth se vraća u New York u potrazi za dobrom kafom, odbačenom pitom od borovnice i primaocem njenih pisama. Ključeve prošlih života koje su oboje imali u svojim džepovima odbacili su i otvorili put za neki novi život, neke nove ljubavi. Možemo samo verovati da njihova priča nema kraj…

 

ATaK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *