Goa – 604

 Goa, zvuči kao stara Boginja, rajsko ostrvo u Indijskom okeanu…

Tema je muzika, koja je krštena njenim imenom, brzina i miks mističnih tonova, tonova drevnog Egipta i starih Indijanaca, neki kažu i ostatak Anunaki civilizacije nikada priznate, ali ipak deo antičke indijske – hindu kulture.

Dok je Vergilije vodio Dantea kroz pakao ukazivao mu je na igru sunca, ples koji pokreće kosmos i upravlja planetama. Dante zaslepljen svojom ljubavlju prema Beatrice, nije osetio igru kosmosa, tu svetlu energiju koja je stvarala život iznad njega. Po hindu kulturi bog Višna je miroljubivo božanstvo koje čuva i održava život. Višna napušta svoju transcendenciju kako bi povratio red i mir na Zemlji. Višna nam se javlja kroz tonove Goe.

Vasko da Gama je prvi Evropljanin koji je otrkio ovo ostrvo, međutim njegova prava priča počinje mnogo vekova posle njega. Posle izbora nezavisnosti početkom šezdesetih, Indija najzad vraća ovo ostrvo oduzeto od strane Portugalaca. Kao prvi naseljenici ovog ostrva dolaze hipici u potrazi za indijskom spiritualnošću, ili pak za hašišom koji je mogao da se slobodno konzumira. Nažalost, deceniju kasnije indijska vlast je morala da zabrani konzumiranje pod konstantnim pritiscima američke vlade…

Prva žurka organizovana je ’68. Ray Castle (jedan od prvih didžejeva), a za njim i Nitzer Ebb, Front 242, Frontline Assembly kao prvi projekti nastali na Goi. Prvi didžejevi su bili mahom iz Francuske, Italije, Nemačke, Holandije i Švajcarske. Cilj je bio mešanje tradicionalne muzike sa nekim starim melodijama koje nisu toliko bile popularne tada, naravno sve u cilju pravljenja psihodelične muzike. Kao oruđe svakog od ovih kovača goe, bio je takozvani  free acid punch ili ogromne količine LSD-ja. Iako kiseli mozgovi nalik na kupus koji se baca posle zime, oni nisu bacili mozgove već su nastavili sa stvaranjem muzike sve više psihodelične i ritmičke.

Iako u početku nije bilo mnogo ljudi, oko 200, decenijama se sve više širio uticaj i plaže postaju sve posećenije i žurke na njima sve veće. Već početkom devedesetih vlast je sprovela raciju na celom ostrvu, ali to se pokazalo kao čisto ispunjenje želja nekih drugih nacija koje su pritiskale Indiju zbog sve veće migracije mladih, koji bi se tamo upućivali i nisu se vraćali nazad. Međutim to se pokazalo samo kao prividno, Goa doživljava pravu ekspanziju 1991, kada u sve većem broju pristižu ljubitelji iz celog sveta. Ples, sloboda, radost i uživanje u moru, bili su samo neki od njihovih razloga. Svet koji je bio u rasulu, u kakvom je i danas, najzad im je dao novu šansu za čistiji i slobodniji život.

Magija se širila svetom i Goa postaje okupljalište mnogobrojne hedonističke mase, čija se snaga danas oseća u brojnim festivalima i žurkama širom sveta. Prilikom jedne od mnogih žurki, u početku nastajanja ove muzike, jedan prosvećen član ovog događaja posle konzumiranja mind expanding substances video je torbu sa nazivom – GOA. Kada se približio torbi video je da na njoj piše 604. Posle deljenja te informacije sa svojim prijateljima, oni su uzeli ovu “grešku” i nazvali sebe “604 trancers”. Tako da je ostalo zauvek upamćeno kao GOA – 604.

Naravno moram napomenuti mnoge projekte koji su Gou očarali muzikom šireći melodiju ostrvom – Kox Box, Prana, Hallucinogen, Astral Projection, The Infinity Project, Man With No Name, Green Nuns Of The Revolution, Juno Reactor, Etnica, Total Eclipse, Slinky Wizard, Cosmosis, Technossomy, Transwave, Shakta, Miranda, Electric Universe, Indoor, X-Dream i mnogi drugi.

I na kraju DJ-evi – Paul Oakenfold, Goa Gil, Ray Castle, Steve Psyko, Fred Disko, Rickard Ahlberg, James Munro, Dominic Lamb, Sven Vath, Tsuyoshi Suzuki, Planet B.E.N, Mark Allen i još mnogo njih do dana današnjeg.

Ukoliko niste do sada čuli slobodno preslušajte bilo koji od ovih projekata ili didžejeva i shvatićete o čemu se radi. Goa pobediti mora! Nemojte biti kao Dante!

 

Džangrizalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *