Goran Marković predstavio film „Mnoštvo i manjina“

Film Gorana Markovića “Mnoštvo i manjina” premijerno se prikazuje na 23. Festivalu autorskog filma, koji je počeo juče u Beogradu, i trajaće do 2. decembra.

Marković je na konferenciji za novinare pre premijere filma govorio o kontekstu u kome je nastalo ovo ostvarenje, za koje kaže da je poludokumentarni film koji se bavi aktuelnim temama i nacionalnim identitetom.

Na projektu je radio i Miško Nećak kao koautor ovog ostvarenja. Između ostalog Nećak navodi da je film proizvod eksperimenta, koji je on zajedno sa Markovićem sproveo na prostorima Kosova i Metohije. Film je, kako navode, nestandardan i eksperimentalan. “Nema glume, u ovom filmu sve je spontano,” izjavio je Nećak.

Film je nastao po uzoru na Markovićevu pozorišnu predstavu “Govorna mana”, realizovanu pre dve decenije, čija je tema preispitivanje identiteta, postavljajući pitanje – ko sam ja i da li mogu biti neko drugi?

Svaki čovek koji misli, s vremena na vreme, postavlja sebi pitanje ko sam ja i da li vredim?”, rekao je Marković, ističući da je sumnja u sebe prirodna i zdrava.

Tokom realizacije filma tragali su za odgovorom na pitanje da li je identitet promenljive prirode. Autor i koautor filma došli su do zaključka da je ovo pitanje ostalo ključno za ljude i da se ništa nije promenilo u proteklih dvadeset godina od nastanka Markovićeve predstave. Pitanja su ostala ista, samo se ljudi menjaju.

Marković najavljuje da je budućnost ovog filma festivalska i da će između ostalog biti prikazan na Festivalu istočnoevropskog filma u Los Anđelesu.

An Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, takođe je govorila na konferenciji za novinare, i najavila dve projekcije kratkometražnog filma „U iščekivanju” i “Susret dva istoka”, koji će publika imati priliku da vidi u okviru programa Focus France u Dvorani kulturnog centra Beograda, 29. novembra od 21.30 h.

Takođe, istakla je da se i ove godine organizuju Srpsko-francuski filmski susreti od 27. do 29. novembra, zahvaljujući gostoprimstvu Jugoslovenske kinoteke, a u organizaciji Francuskog instituta, Filmskog centra Srbije i Festivala autorskog filma.

Završnu reč imao je umetnički direktor Festivala Srđan Vučinić koji je govorio o pratećem programu Duh ’67, u okviru kojeg će biti prikazano jedanaest ostvarenja istaknutih autora jugoslovenskog filma. Kao uvod za ovu temu, najavio je i promociju knjige ,,Mrtvi’’ Slobodana Novakovića, koji je bio prvi umetnički direktor, i jedan od osnivača Festivala. Predstavljanje knjige, objavljene na desetogodišnjicu autorove smrti u izdanju „RTS izdavalaštva“, biće održano 26. novembra od 18.30h u Muzeju Kinoteke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.