Grupa Baobab predstavlja novi EP “Sloboda neće sama doći”

Grupa Baobab u saradnji sa Pop Depresijom predstavlja EP Sloboda neće sama doći, na kojem se pored naslovne numere nalaze još tri singla objavljena tokom prethodnih meseci, ali i jedna potpuno nova pesma – U zalivu Boke.  Ovo je prvo izdanje benda od odličnog albuma Naše vreme koji je objavljen u novembru 2017. godine uz fantastične kritike i brojna priznanja za album godine.

Baobab Foto_Marina Pešić

Foto: Marina Pešić


EP Sloboda neće sama doći dostupan je na svim digitalnim platformama (Spotify, Deezer, Apple Music…), kao i na bandcampu benda i izdavača i YT kanalu grupe Baobab.

Autor, pevač i gitarista Baobaba, Miodrag Mišo Petrović, i ovoga puta svoju inspiraciju nalazi u prirodi, rodnom Arilju i zalivu Boke, ljubavi, prijateljstvu, ali i peva o slobodi ili, tačnije, o tome zašto iste nema i kako do nje doći… EP je snimljen iz dva dela: prvi sešn je bio prošle godine u aprilu i tada su snimljene Sloboda, Sada sam u redu i Na ostrvu sa kompletnim bendom, a ostatak – Ti me nećeš i U zalivu Boke – Mišo je snimio uživo u studiju, samo akustična gitara i vokal uz pomoć klavira i bez nasnimavanja. Sve pesme snimljene su u studiju OFF Sevojno, u produkciju Aleksandra Jovanovića.

O samim pesmama Mišo kaže sledeće: Sloboda neće sama doći nije politička pesma ali dosta ljudi ju je prepoznalo kao takvu. Ideja je bila da je snimimo u dve verzije, jednu kao neki barokni pop sa još nekoliko instrumenata, gotovo orkestarski, a drugu verziju u nekom modernijem tonu. Međutim, praktično na prvoj probi je Božiću (Nenad, gitarista) izašla ta gitara sa dosta dileja i reverba i meni je zazvučalo kao da je to to i da je ta verzija u stvari  spojila obe zamišljene verzije na neki način. Taj aranžman je ostao,  samo sam u izlazu refrena dosnimio jednu električnu gitaru koja pojačava tu atmosferu…


Grupa Baobab postoji više od dvadeset godina, a svoj prvi DIY album Pesme iz babine kuće objavili su još 1998. godine. Uz brojne promene članova i pauze koje su trajale i po nekoliko godina, Baobab predvođen Mišom Petrovićem poslednjih pet godina objavljuje muziku za svoju dušu i na radost mnogobrojnih ljubitelja ariljske psihodelije pomešane sa muzičkim nasleđem Boba Dilana, Nila Janga, The Band, Wilco…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *