Huan Manuel de Prada – Pičke

Pička kao muza

Huan de Manuel de Prada

U uvodu za knjigu de la Serna piše: „U knjigama kao što je ova, sve počinje iskreno, ne opterećujući čitaoce, jer ja prezirem čitaoce za koje čitanje treba da bude uvijeno u kostret i ispaštanja: te stvari ostavljam izvesnim piscima čija mi je slava antipatična, njima koji su protiv ljudskog roda i svega što je prijatno, i koji na taj način potčinjavaju čitaoca sebi.“

Na samim izvorima pičke de Prada je napisao zbirku priča koje su posvećene njenom veličanstvu. Svaka priča predstavlja jednu molitvu koja je upućena njenoj uzvišenosti. Na svakoj stranici prisutna je apoteoza pičke na delu. Njene svete izlučevine u rukama de Prade (u njegovom peru da budemo precizniji) rađaju bisere kao iz najlepših morskih školjki.

Mnoge pisce su inspirisale devojačke oči, dobra duša, vesela priroda a de Prada bez eufemizma inspiraciju je našao na samim izvorima pičke. O, kako se samo lepo peva ispred njenih dvokrilnih vrata. Sve dok se njene odaje ne otvore, a ona sama ne rascveta kao prolećni cvet željan prvog sunca.

Njegove priče se na nekim mestima pretvaraju u čistu poeziju, lirika pičke peva nam kroz oblake. Poetika de Prade je jedinstvena. Koliko je na nekim mestima misteriozna, toliko je na drugim mestima direktna, koliko silna, toliko i mila, koliko duhovna, toliko i putena. Onoliko koliko je jednom muškarcu vičnom peru i pički moguće da komponuje himnu u čast njene uzvišenosti de Prada je u tome uspeo. 

Huan Manuel de Prada Pičke

Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće Gradac, u kultnoj ediciji Biblioteka Cveće zla, u crvenoj boji. Tako i sama knjižica kao da liči na to sveto mesto i čeka da je otvorite nežno, da suptilno listate listove naslađujući se. Lizanje prstiju je u ovom slučaju više nego poželjno. Ova knjiga ima i ukus i miris, pa je preporučujemo svakom sladokuscu. Ne treba je propustiti kad već sam naslov obećava nezaboravno putovanje.

Enfant TerribleLeave a Reply

Your email address will not be published.