Izložba “Dušan Gerzić Gera: Od grada do grada”

Posetili smo izložbu Od grada do grada Dušana Gerzića Gere u Kulturnom centru GRAD, koja traje od 3. do 9. septembra. Izložba je retrospektivnog karaktera i odnosi si se na njegove radove koje stvarao u Beogradu, Parizu i Njujorku.

U pitanju su njegovi radovi u raznim tehnikama - slikama, crtežima i kolažima. Dela koja je stvarao u Parizu su pod velikim uticajem Vladimira Veličkovića čiji je bio đak dok je živeo u Parizu. Američki deo njegovog stvaralaštva karakteriše veliki uticaj hrišćanske simbolike. Kada se vratio u Beograd, sredinom devedesetih, kroz njegove radove se već oseća degradacija humanosti i nade. Takav osećaj je u Gerinim radovima bio uvek prisutan, ali pri kraju njegovog života postaje dominantan.

Ova izložba je velika stvar za našu kulturu. Ona nam prezentira svu raskoš jednog veoma talentovanog umetnika. Predstavlja i duh jednog vremena koje je u početku osamdesetih godina obilovalo neverovatnom stvaralačkom energijom da bi se sve završilo u haosu užasnih devedesetih. Gera je stvarao i u jednom i u drugom vremenu, bez obzira da li je u tim trenucima bio u Parizu, Njujorku ili Beogradu. Te krajnosti se osećaju na njegovim slikama.

Nedostatak ove izložbe čini izostanak Gerinih body art radova. On je jedan od pionira takve umetnosti kod nas. I njegovi radovi su i dan danas velika inspiracija. On sam ih je smatrao veoma značajnim. Od toga da je na koncertu EKV-a oslikavao tela članova benda do toga da je u Njujorku Vog objavio neke njegove radove iz te oblasti. To je ipak značajan segment njegovog stvaralaštva koji je ovde izostao. U svakom slučaju, ova izložba je veliki događaj za Beograd. Velika posećenost ove izložbe budi nadu u neki novi i bolji duh grada. Zato i vama preporučujemo da je obavezno posetite. Nećete se pokajati! 

EnfanTTerrible

Foto: Džabaletan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *