Izvanredni Bob transformiše Galeriju Podroom u klub

Izložba Remiks predstavlja clubbing iskustvo u galerijskom prostoru.

Otvaranje izložbe zakazano je za 9. septembar (19:00) u Galeriji Podroom. Izložba će biti otvorena do 7. oktobra uz prateći program di-džej nastupa koji će se dešavati svakog petka od 19:00 do 22:00. Kustos je Saša Janjić.

Izvanredni Bob

Foto: Stefan Danilović

Izložbom Remiks vizuelni umetnik, Izvanredni Bob, transformiše prostor Galerije u prostor kluba, izlaže clubbing experience i predstavlja radove koji su nastali proteklih godina u klupskom kontekstu i remiksuje radova drugih aktera klupske scene, grafičkih dizajnera Stefana Unkovića i Vladimira Crvenkovića, kao i fotografa Stefana Danilovića. Transformacijom galerijskog prostora u klupski, stvara se meta prostor, hyper-space sa konstantnom igrom svetlosti i pokreta. U galeriji bez prozora spoljni (realni) svet ne postoji, a taj „nerealni prostor“ ispunjavaju idiomi i arhetipi klupske kulture.

U okviru ove izložbe Bob interpretira svoje viđenje grafičkih radova drugih umetnika, koje uklapa sa muzikom u jedinstvenu ritmičku celinu. Izloženi radovi su video animacije i svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima izlagane u klupskim ambijentima, ali nikada zajedno.

Tehno i haus muzika poslednjih godina zauzima važno mesto u polju umetnosti performansa, dok se klupska scena i razvoj iste sve češće koriste kao ogledalo različitih društveno-političkih promena. U čuvenoj presudi Nemačkog suda iz 2020. godine (u sporu između Nemačkog fiskalnog suda i predstavnika klupske scene) utvrđeno je da su „prosečni posetioci“ tehno i haus klubova prvenstveno ljubitelji muzike i di-džejeva, čineći „klupske večeri“ sličnim koncertima, samim tim, tehno muzikom, di-džeja muzičarem, a klubove koncertnim dvoranama i operskim kućama. Tako je šezdesetih godina 20. veka film postao priznat kao sedma umetnost; sedamdesetih je fotografija dobila svoje mesto u likovnoj umetnosti; devedesetih godina visoka moda i grafički dizajn postali su prepoznati kao umetnost. Zanimljiv podatakje da je Muzej moderne umetnosti u Njujorku (MOMA) u svoju stalnu postavku uvrstio dva spota, ‘’Bedtime story’’ od Madone i ‘’Closer’’ od benda Nine Inch Nails. Poslednjih godina red je došao i na tehno kulturu koja dobija svoje zasluženo mesto.

Izložba Remiks će biti praćena katalogom u formi izdanja sa „trakama“ odabranih producenata, a izložbu prati i instagram filter kojim publika može napraviti selfije u virtuelnom prostoru kreiranom za tu priliku, okruženi radovima sa izložbe. Na taj način oni postaju aktivni učesnici i stvaraoci a ne samo pasivni posmatrači.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade. Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *