Izvođenje poezije Vilijema Batlera Jejtsa na filmu

Treće izdanje ciklusa Izvođenje poezije na filmu je posvećeno stihovima Vilijema Batlera Jejtsa. Predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova biće održano 30. juna u Studentskom kulturnom centru Filmforum (Kralja Milana 48). Predavači su Tijana Savatić i Stevan Vuković.

Vilijem Batler Jejts

Stihovi Vilijema Batlera Jejtsa svoje mesto nalaze u narativima filmova veoma širokog dijapazona žanrova, i to od romantične drame Dejvida Džounsa, pod nazivom 84 Charing Cross Road iz 1987, čiji se zaplet gradi oko antikvarnih knjiga, pa do Spilbergovog naučnofantastičnog dela Veštačka inteligencija iz 2001, u kojoj robot citira Jejtsove stihove.

Osim robota, Jejtsove stihove recituje i vojnik, borac u drugom svetskom ratu (Memfis Bel, 1990), sudinica koja na taj način pokušava da stvori neki odnos sa dečakom o čijem tretmanu treba da presudi (Dečiji akt, 2017), berzanski broker (Volstrit, 1987), pa i Ričard Helms, direktor CIA, službe u dijalogu sa predsednikom SAD Ričardom Niksonom (Nikson, 1995).

Što se tiče raspona glumaca koji te uloge igraju, ima dosta iznenađenja, poput Šona Bina, u dijalogu sa likom koga igra Kristijan Bejl, Entoni Hopkinsa, pa čak i Klinta Istvuda, koji je na filmu Mostovi okruga Medison radio u dvostrukom svojstvu – kao reditelj i kao noseća muška uloga, i u romantičnoj sceni koja za cilj ima intimno zbližavanje dvoje protagonista, izgovara Jejtsove stihove iz Pesme Engusa lutalice, i potom ih karakteriše na sledeći način: realizam, sažetost, čulnost…. lepota i čarolija… se to privlači moje irsko poreklo.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *