Kit Ričards — Život

Svedočanstvo o životu jednog od najvećih gitarista savremenog doba, i njegov rad i život u grupi The Rolling Stones, je Džabaletanova preporuka za knjigu meseca.

Kit Ričards je kao pojava možda i najoriginalnija ličnost u svetu rokenrola i dan danas. Meni lično najzanimljiviji “kotrljajući kamen”. Zabavan, smešan, otkačen, sa uvek jedinstvenim odevnim kombinacijama, već više od pedeset godina svira, piše tekstove i stvara muziku u bendu koji ne bi bio isti da nije njega. Dobro, i Mik Džegera.

Sama knjiga nas vodi kroz period odrastanja u Dartfordu, u Engleskoj, poznastvo sa Mik Džegerom, koji je odrastao u istom gradiću, druženje, i stvaranje legendarne grupe The Rolling Stones. Talas šezdesetih, u koji su uplovili i podigli još više, kao cunami je zapljusnuo tadašnju muzičku scenu. Njegov život je bio potpuni haos koji ga je ipak se čini spremnog uhvatio u vihor i izbacivao ga na sve strane sveta. Rokenrol je život Kita Ričardsa. Seks, droga, puno droge, puno prelepih žena, puno sjajne muzike. Psihodelična lutanja kolima po Engeskoj na LSD, sada već legendarno putovanje u Maroko na dozu hašiša, život na Jamajci, proterivanje iz Amerike pod pretnjom zabrane ulaska u zemlju. I opet heroin, pa skidanje, pa heroin, pa opet skidanje. Između svega toga njegova pokretačka snaga ne jenjava, talenat i neverovatna energija traže svoj put kroz haos i zavisnosti, i rad na grupi ne prestaje. Nastavlja se i u tim godinama je grupa bila i najproduktivnija, najkreativnija, sa uplitanjem u različite muzičke žanrove. Najzanimljivije je to što u nekim trenucima ni sam Ričards nije siguran kako je uspeo da preživi do dan danas.

Neću vam otkrivati detalje njegovog života, dosta toga ima na internetu. Međutim neke stvari sigurno nećete naći, detalje vezane za njegov život, za život grupe, koje je samo on mogao da ispriča. Topla preporuka, za tople dane koji dolaze. Zanimljivo, zabavno, šokantno u nekim momentima. Ali pre svega vredno. Jer ipak je to Kit Ričards i njegov Život.

Žilijen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *