La Vérité: Emotivna drama o odnosu majke i ćerke

Nakon osvajanje Zlatne palme u Kanu za film Shoplifters (Kradljivci) 2018. godine, japanski reditelj Hirokazu Kore-eda snimio je film The Truth (Istina), koji nudi još jedan prikaz porodične drame i bavi se skrivenim istinama koje izlaze na površinu.

Ovo je prvi film koji je Kore-eda snimio van Japana, sa velikanima francuske i svetske kinematografije poput Catherine Deneuve i Juliette Binoche, čija je hemija na ekranu sjajna.

The Truth

Catherine Deneuve glumi legendarnu filmsku zvezdu Fabienne koja živi u Parizu. Ona je narcisoidna, vrlo ekscentrična i opsednuta svojom blistavom karijerom. Nakon što je napisala roman o svom životu pod nazivom La Vérité, u posetu joj dolazi ćerka Lumir (Juliette Binoche) sa svojom porodicom kako bi zajedno proslavili objavljivanje knjige. Međutim, ispostavlja se da memoari koje je Fabienne napisala, za njenu ćerku predstavljaju gomilu laži. Kako se radnja odvija otkrivamo tajne i nerešene sukobe koji su obeležili odnos majke i ćerke i njihovu potrebu za pomirenjem. Lumir se suočava sa majkom zbog tragedije iz prošlosti, koju je Fabienne pokušala da izbriše iz svoje memorije.

Ovo je priča o krhkosti i nepouzdanosti sećanja, o tome kako lako izbrišemo neko sećanje ili ga u potpunosti zamenimo fikcijom jer su sećanja u mnogim prilikama nastala pod uticajem jakih emocija. Takođe, film govori o krivici i žaljenju koje osećamo zbog stvari koje ne možemo da promenimo.

Reditelj Kore-eda, iako je napravio film na drugom kontinentu i na drugom jeziku, još jednom uspešno prikazuje zamršenost ljudskih odnosa. Njegov film Kradljivci je priča o odbačenim ljudima koji se okupljaju kako bi formirali prordicu, dok Istina, baš suprotno, govori o ljudima u krvnom srodstvu koji moraju da pronađu način kako da oproste ili bar razumeju jedni druge.

 

Milica PantelićLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *