Magija Enija Morikonea na Kolarcu

U Kolarčevoj zadužbini u okviru 70. Martovskog festivala 4. aprila je nastupio italijanski orkestar Le Muse. Izvodili su muziku Morikonea koju je komponovao za više poznatih filmova kao što su: “Misija“, “Cinema Paradiso“, “Bilo jednom u Americi“, “Za šaku dolara“, “Dobar, loš, zao“…

Foto_ YouTube printscreen_ Cultures aux Plurielles

Foto: YouTube printscreen/Cultures aux Plurielles

Naziv koncerta je glasio: “Omaž Morikeneu: Muzika za Oskara“. Nastup je trajao dva puna sata koja su prosto proletela u zanosnoj muzici. Andrea Albertini je svirao klavir i dirigovao. Njegovi narativni uvodi u svaku kompoziciju su bili minijaturni performansi koji su predstavljali sjajan spoj publike i čitavog ansambla. Na momente, imao sam utisak kao da je i publika bila deo ansambla i samim tim i same muzike. U jednom momentu, ona to de facto i jeste bila, kada je Danijela Plači (inače nastupila kao jedna od pevačica) dirigovala publici ritam pljeskanja. I tako smo i mi u publici imali utisak da smo doprineli čitavoj magiji.

Alndrea Albertini je sarađivao i svirao sa Morikoneom i nekako se vidi kod njega kako se oseća “kao kod kuće“ dok nas vodi kroz muzičku biografiju velikog kompozitora. Poseban utisak je ostavila “Morikoneova diva, muza i inspiracija“ Suzana Rigači. Ona je sa Morikoneom nastupala preko dvadeset godina kao njegova prva zvezda. Prosto su neverovatne njene glasovne veštine. Bila je jedinstvena privilegija biti svedok onakvog glasa. Mnogi u publici su zaplakali od ushićenosti i miline slušajući je. Čarobno iskustvo! I sam Morikone joj se klanjao, a mi smo završili figurativno rečeno “na kolenima“.

Mogu samo još dodati – šta sve čovek može da uradi sa oboom? Omiljeni instrument kompozitora postaje centralni u čitavom ansamblu. Svi ostali instrumenti, violine, kontrabasi, bas gitare, klavir, perkusije… se često stavljaju u službu oboe ali ne tako da su neprimetni, naprotiv, već kao da oboa postaje onaj začin koji određuje zvuk kao prepoznatljiv znak nečijeg stila.

Da zaključim, koncert je bio jedinstven doživljaj, i niko nije ostao ravnodušan te večeri posle koncerta. Mnogi su dugo bilo pod utiskom magije koje su doživeli te noći. Verujem da i dalje kod mnogih neke iskre tinjaju.   

 

Lazar Bogunović

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *