Mediterraneo

Posvećeno svima onima koji beže

“U vremenima poput ovog, izlaz i jedini način da preživiš je da nastaviš da sanjaš...”

U toku je II Svetski rat i jedinica italijanskih vojnika, okupatora, poslata je na strateški nevažno grčko ostrvo Megistri, na misiju posmatranja i izveštavanja o potencijalnoj invaziji saveznika, pre svega Britanaca. Grupa sastavljena od preživelih vojnika, sakupljenih sa raznih frontova, doživeće duševni preporod pod uticajem ljubavi, prirode, dobrote i životne jednostavnosti lokalnog stanovništva. Grci i Italijani - una faccia, una razza (jedna faca, jedna rasa).

Mediterraneo je romantičan film, sa nezaobilaznim elementima prepoznatljivog italijanskog humora, koji gledaoca nagoni na promišljanje o tome šta je sudbina, šta želi od života, šta čini kako bi to ostvario, i na kraju da li je sluga ili gospodar sopstvene sudbine.

Apsurd ratovanja, mržnje i sukoba, relativnost vremena, ali i lepota življenja genijalno su prikazani u ovom pejzažima bogatom ostvarenju. Na ostrvu zaborava, u netaknutoj prirodi sa duhovima civilizacije stare par hiljada godina, ljudi obučeni u fašističke uniforme (sticajem nesrećnih okolnosti) doslovno spoznaju život, ljubav i mir.

Sudbini i njenoj igri, nemoguće je ući u trag. Čovek se može osiliti toliko da pomisli da ona ne postoji, da on sam jedini je tvorac i kreator svoga uspeha, ne shvatajući da samo drži kormilo broda sa njegovim likom i imenom u valovitom okeanu zvanom život.

Istina je, ponekad mi je jako teško pronaći prave reči kojima bih čitaocu dočarao veličinu onoga o čemu pišem. Ovaj film bi trebalo uvesti u obaveznu nastavu deci širom sveta. Možda bi, u tom slučaju, manipulantima koji kroje nam stvarnost bilo makar malo teže da svađaju i unesrećuju narode i obične ljude koji nisu svesni da su pobednici samim svojim rođenjem.

“Kada bi život funkcionisao ovako: Odnesu ti oružje, ostave ti hašiš. Živelo bi se mnogo bolje, zar ne?!”   

Od zanimljivosti valja istaći da je Mediterraneo osvojio Oskara za najbolji strani film 1991. godine, kao i da je jedan od producenata filma lično Silvio Berlusconi.

Vreme je godišnjih odmora, vrelog peska, čistog mora, lepih žena i ljubavi. Ako idete u Grčku zaobiđite Zakintos i primitivne duše. Pogledajte ovaj film, širom nadražite sva čula i ponesite srce puno ljubavi za svet oko sebe. Uživajte, ljudi, leto je!

 

ATaK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *