Džek Keruak: Na putu

Roman Na putu legendarnog Keruaka, odzvanja bubnjevima slobode i uz brze ritmove džeza poziva svakog da se odvaži na svoj put. Svaki put slobode je put na kome naše Ja pronalazi sebe. Jurimo autoputevima do svog pravog identiteta i tragovi koje ostavljamo za sobom mirišu na slobodu.

Roman Na putu nije, ili nije samo, roman jedne posleratne generacije u Americi, koji se pojavio kao biblija bitničkog pokreta. Ne, to je uvek aktuelna priča. To je zov koji je Keruak uputio svim ljudima, bez obzira na vreme i prostor. Urlik koji poziva da budeš ono što jesi, da slobodno dišeš i da stalno istrajavaš u svojoj slobodi. To je put koji se nikada ne završava. Svako ko pomisli da će jednom doći kraj takvog putovanja obavezno završi u razočarenju. Čovek je večno na putu. Stalno i iznova osvaja slobodu i traga za izvorima smisla koji se duboko u njemu kriju.

Džek Keruak Na putu

Ta potraga ima cilj, ali se on nikada u potpunosti ne dostiže. U samom putu je poenta. U borbi da ostaneš svoj uprkos svemu. To je ono najdublje i najuniverzalnije što nam Keruak poručuje. Na putu u sebi i kroz sebe do barjaka slobode, na krilima orla i sa srcem lava, pa sve do pakla i nazad. To je jedini ispravan put za Keruaka.

Par odvažnih momaka koji kreću na put radi samog puta i krstare Amerikom u avanturama koje im život priređuje su samo jedan prikaz kako se to može postići. Kami da bi rešio apsurd postojanja čoveka, tj. Sizifa, pronašao je smisao u samom guranju kamena. Samo Sizifovo guranje kamena iznova i iznova postaje cilj. Tako i Keruak smisao pronalazi u samom putu.

Naravno, mnogo privlačnije od paradigme Kamijevog Sizifa deluje ona koju je Keruak izložio. Pun rezervoar, sunce u očima, vetar u kosi, volan na rukama i žena među nogama. I svet deluje dosta, dosta prihvatljiviji.

Voyage c’est ma liberation.

ŠarlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *