Nakon pet dana odličnih svirki Beer fest je sinoć završen

Poslednje veče festivala obeležilo je loše vreme, pa je samim tim posetilaca bilo dosta manje nego prethodnih dana. Međutim, pored malobrojne publike izvođači su bili na visini zadatka. Poslednje večeri festivala nastupali su redom Fucktor 02, Jurka, Del Arno Bend, Plavi Orkestar sa gostima, Dejan Petrović Big Band i sastav Kal.

Odlični nastupi obeležili su poslednji kišni dan. Kiša nije smetala fanovima grupe Del Arno Bend, pa su oni sa nestrpljenjem očekivali početak nastupa ovog sjajnog reggae benda. Njihali su se kišobrani u ritmu hitova Ljut sam, Još uvek ima nade, Dim iz moje lule, Treći svet... Nakon koncerta napravili smo intervju sa frontmenom grupe Jovanom Matićem, a taj razgovor će čitaoci Džabaletana uskoro imati prilike da pročitaju na našem sajtu.

Nakon Del Arno Benda na scenu je izašla grupa Plavi Orkestar. Njihovi poznati hitovi još iz osamdestih godina privukli su još malo publike, iako je kiša neumoljivo i dalje padala. Gosti grupe Branko Đurić Đuro i Gile iz Električnog Orgazma odsvirali su sa Plavim Orkestrom čuvene hitove poput Trese, lupa, udara, Svira rokenrol cela Jugoslavija...

Nakon njih publika se prebacila na Inovation Zone stejdž gde je nastupio Dejan Petrović Big Bend. Dobro poznati po kombinaciji i obradama velikih rokenrol i pop hitova u duhu balkanske muzike, podigli su atmosferu, pa su najistrajniji uživali u jednom sjajnom nastupu i sjajnoj žurci.

Petnaesti Beer Fest zatvorila je grupa Kal, koja kombinuje romsku muziku sa bluzom, džezom, tango ritmovima. Odličan nastavak žurke koju je započeo Dejan Petrović Big Band. Kiša je napokon stala, pa je samim tim solidan broj ljudi ostao da sluša nastup. Pre koncerta razgovarali smo sa frontmenom grupe Kal Draganom Ristićem.

Dosta ste aktivni bili na festivalima u poslednje vreme. Je l možete da nam kažete nešto povodom toga?

Mi smo do sada odsvirali sigurno, od početka godine, sedamdeset koncerata. Od toga je sigurno osamdeset posto bilo u inostranstvu. Svirali smo u Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji... Ono što je interesantno za ovu godinu je to što smo svirali na dosta festivala po Srbiji i regionu. Svirali smo na Šabačkom Letnjem festivalu, svirali smo na jednom divnom festivalu u selu kod Subotice koje se zove Oro, a festival se zove Malom festival. Sviramo večeras na Beer Festu, pa Dane piva u Zrenjaninu... Sviramo East European Womex, Womex za Istočnu Evropu, taj festival se zove Budapest ritmo...

Da li se razlikuju nastupi u inostranstvu i ovde? Kako publika reaguje na vašu muziku?

Ja više zaista ne vidim razliku, s obzirom da je cela tendencija u ovoj civilizacija neka vrsta globalizacije. Iako sam ja po difoltu antiglobalista, mislim da treba da se uđe u tu celu Evropsku uniju sa nekim svojim identitetom, naravno poštujući nešto što su univerzalna prava. Tako da u tom kontekstu ja samo vidim jednu sveprisutnu globalizaciju, a tako bih voleo da Srbi nastave da peku rakiju u svojim dvorištima.

A konkretno za Beer Fest šta za vas znači svirka na Beer festu? Šta očekujete večeras?

Rekao je drugar iz Ordodox Celtsa da je to jedan sveopšti presek stanja za jedan bend. Ja se slažem sa njim, to je otprilike to. Beer Fest je u stvari Beograd, Beer Fest je brend.

Da li je u planu neki novi album?

Kal je ove godine radio muziku za dve serije. Radili smo muziku za sitkom Sinđelići. To je jedno neverovatno iskustvo. Međutim, pošto to sve jako brzo ide ti shvatiš da je inspiracija u 21. veku za amatere. Jednostavno nemaš vremena za inspiraciju. Planiramo i novi album, ali još ne znamo kada će izaći. Jednostavno nemamo vremena.

Još samo jedno pitanje. Zanima nas da li u romskoj populaciji ima nekih novih bendova?

To i jeste bila ideja, da se napravi neki novi talas, da se pokaže neki drugi pravac u kome ta muzika može da se razvija. Ima dosta toga pozitivnog, ali to je jedan ozbiljan proces.

Završio se Beer Fest. Jubilarni petnaesti put publika je mogla da uživa u sjajnim nastupima, dobrom pivu, sjajnoj atmosferi. Organizatori su odradili odličan posao i na pravi način proslavili jubilej najvećeg festivala piva u regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *