NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2019.

NIN-ova nagrda za najbolji roman u 2019. godini dodeljena je Saši Iliću za njegov roman Pas i kontrabas. Ove godine je dodelu nagrade pratio i bojkot određenih pisaca. O samom činu i razlozima tog bojkota pisaćemo na kraju teksta. A sada da pogledamo ko je srećni dobitnik ove godine famoznog NIN-a.

Sasa Ilic

Neki tvrde da se ovim romanom vraćamo velikoj naraciji u našoj književnosti, dok drugi, brojniji, tvrde da je u pitanju puki ideološki proizvod bez neke književne relevantnosti. Da ne bismo odgovorili nekim opštim mestom, tipa istina je negde između, preciziraćemo poziciju ovog romana. 

Roman Pas i kontrabas ne spada u romane velike naracije kako se to pompezno predstavlja, pre svega jer ničeg velikog ovde nema. Nema velikog stila, a ni velikih misli. Sa druge strane, nije ni puki ideološki ili pamfletski projekat, već ima kvaliteta da se makar nazove romanom, ima književne momente koji mu pomažu da ne skrene u puku političku agitaciju.

Forma romana je dobra, kompozicija romana je vrlo vešto konstriusana, i to je najveći kvalitet ove knjige. Igranje sa prostorom i vremenom je najuspešniji momenat ovog dela. Uverljivo sama radnja i likovi prelaze iz jednog vremensko-prostornog okvira u drugi. Stil je zadovoljavajući, na momente naporan ali opet generalno gledano čitljiv. 

U pitanju je roman koji svakako ne ostavlja utisak i koji se brzo zaboravlja. Mada se to već godinama dešava sa ovom nagradom.

Najzanimljivije što se desilo u vezi NIN-ove nagrade ove godine je peticija za bojkot potpisana od strane osamnaest pisaca zbog nekompetentnosti članova samog žirija. Oni zameraju žiriju da nameće ideološku i kulturnu hegemoniju određene politike a da ne uzima u obzir sam kvalitet napisanog.  Koliko su oni u pravu ili ne, u to nećemo ulaziti ali moramo se zapitati zašto već godinama gledamo ponosne laurelate ove nagrade čiji romani su uveliko zaboravljeni i koji nisu ostavili nikakvog traga u našoj književnosti. Nije ni do žirija, ni do nekakve kulturne hegemonije – do same književnosti je. Ona je u krizi. A onda je i čitava kultura u krizi. 

 

SturmunDDrangLeave a Reply

Your email address will not be published.