Održano veče za Morisona u galeriji Polet

U prepunoj galeriji Polet, održano je veče posvećeno Džimu Morisonu. Frontmen jedne od najvećih grupa svih vremena rođen je na današnji dan. Voleli ga ili ne, doprinos i trag koji je ostavio sa grupom The Doors je neizbrisiv. A njegovo pesništvo  ga stavlja među najbolje pesnike dvadesetog veka. Džim Morison, Kralj Guštera.

Na samom početku večeri kroz kratku istoriju grupe The Doors sproveo nas je profesor sa Filološkog fakulteta, Zoran Paunović. Mistično putovanje Morisona i drugova, počelo je na jednoj plaži u Los Anđelesu, a završilo se u Parizu, gradu umetnika. Jedan prasak započet sa probijanjem na drugu stranu, razbijanjem vrata percepcije, završio se u u gradu svetlosti. Profesor Paunović se dotakao i poezije Džima Morisona. Kao i sve vezano za ovog umetnika, i mišljenje o vrednosti njegove poezije je podeljeno. Dok jedni smatraju da u njegovom pesništvu nema neke vrednosti, drugi ga stvaljaju rame uz rame sa najvećim pesnicima dvadesetog veka. I jedno i drugo mišljenje je preterano. Morisonova poezija svakako ima neku vrednost, koja je odredila i sam lik i delo ovog čoveka. Pre svega pesnik, pa onda šoubiznis pajac, Morison je svoj beg u Pariz, svoju želju da bude priznat kao pesnik, platio skupo. Putovanje na kraj noći završilo se njegovom smrću u Parizu. Putovanje sa grupom The Doors za sve sadašnje i buduće generacije trajaće večno.

Nakon sjajnog, ali kratkog predavanja, nastupili su razni izvođači koji su odsvirali neke sjajne hitove grupe The Doors. Nekako najbolji utisak je ostavio tribute bend Back door man, koji koliko sam razumla više nije aktivan. Nadam se da će se aktivirati, jer nam to definitivno u našem gradu nedostaje.

Veče se završilo, Noć za Morisona je prošla. Opijeni pesmama grupe The Doors i mi smo otišli u noć. This is the end, beautiful friend... Za ljubitelje ove grupe nova noć je novi početak.

Žilijen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *