Olli Wisdom – Space tribe

Poznavanje sebe je početak svih mudrosti – Aristotel

I onda se pojavljuje Olli Wisdom, astralni putnik, čuvar galaktičke kapije, prva simfonija svemira. Čovek koji sigurno ostaje sa druge strane zvezdane kapije, poslat na zemlju, da širi svoju muziku. Njegove melodije su unikati, mnogi govore da je fenomen psihodelične muzike, pak on je nešto mnogo više od toga, prosto on je tvorac neverovatnog astralno-galaktičkog ciklusa, putovanja kroz sve dimenzije univerzuma, jedan je Oli Wisdom – prvi dirigent kosmosa!

Da bi stigao do svoje krajnje misije na zemlji, Oli je prvo istraživao i eksperimentisao sa muzikom. Početkom 80-ih, Oli je bio pevač u post punk bendu The Specimen, i jedan od osnivača poznatog  kluba The Batcave u Londonu. Posle ludih pankerskih godina, a znamo kako je to bilo tada,  bend se raspao i Oli je odlučio da “zapali” u Aziju. Prema izvorima iz tog vremena, Oli je 1988. stigao do Koh Phangana na Tajlandu. I kako to biva, naleteo je na prosvetljenje. Plaže pune ljudi i melodija koje lome mozak, pa ga onda sastvaljaju, ali proširenije nego što je bio lani. U takvoj atmosferi možemo samo zavideti što je bio frapiran celim događajem i opijen svime. Kako je navedeno u njegovoj svemirskoj biografiji, posle tih događaja nije se više okretao za starom muzikom i svetom, već krenuo u novi i počeo sa stvaranjem muzike, da bi se potom uputio ka Goi.

Kao i svakom dirigentu i njemu je trebalo vremena da se priseti galaktičkih melodija. A on je to učinio najbolje tako što je pratio razvoj muzike u svetu, i nastavio svoje putovanje šireći muziku i žurke (San Francisko, Švica, UK, Japan). Negde 1993. godine, Oli zajedno sa svojim burazerom Mikijem (nije Rurk) i svojim svemirskim kadetom Ričmondom, osniva Space Tribe clothing na Baliju (uzeto iz svemirskog dnevnika dotičnog). Odeća davno poznata ali i proširena, vraćena ljudima posle nestanka hipika, što šarenija i fluorescentnija. Potom sledi 1995. i prve zvanične trake Space Tribe (verujem da ih je bilo i ranije), stvorene u Butterfly studios zajedno sa još jednim članom simfonije, Simonom Posfordom. Tada kreće orkestar da razdrmava svet i širi se brzinom vorpa. U nekom trenutki Oli se seli u kišne šume Byron Baya u Australiji, i osniva Rainforest Space Base studio. Svoji prvi album, Sonic Mandala, izdaje na Spirit Zonu 1996. godine.

Od tada pa do dana današnjeg, Oli i njegov Space Tribe nije prestao sa radom izdavši pregršt albuma; bukvalno svake godine izdaje album, šireći simfoniju svetom. Oli je krenuo sa goa-trensom, kao i svaki kompozitor iz tog vremena. Kako su se širile mogućnosti za nova eksperimentisanja sa muzikom, tako je i on nastavio dalje prižajući nam pravu psihodeličnu poeziju, koju  nije prestajao da širi ni do danas, a vala će je širiti još mnogo dugo. Naravno, kao i svaki dirigent on je sarađivao sa brojnim psihodeličnim kompozitorima,  Electric Universe (ESP), Laughing Budha, Tristan, MadMaxx (Mad tribe), Absolum, i sa mnogim drugima. Svoje umeće nije prestajao da širi, 2004. godine je izdao Space Tribe releases & compilation albums

Kao prva palica kosmosa, Oli je prosto fanatičan i fantastičan. Svako ko dolazi na njegove nastupe je spreman za svoje astralno putovanje. Uvek nasmejan i spreman da nas provede kroz zvezdanu kapiju. Mislim da nema zemlje gde nije bio, a ni festivala gde masu nije teleportovao. Još jedan primer da uprkos godinama, a Oli ih ima dosta, ništa ga ne sprečava da nastavi ono za šta je stvoren. Tako da kad god ste u mogućnosti obavezno ga poslušajte, jer njegova astralna simfonija se širi i poput sunca prosvećuje celu planetu. Živ bio Oli, i dugo nas prosvećivao!

 

Džangrizalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *