Otvoren 23. Festival autorskog filma

Pred punom salom Doma omladine u petak je svečano otvoren 23. Festival autorskog filma, rečima dramske spisateljice, scenaristkinje i pesnikinje Milene Marković, koja je istakla da je taj festival i dalje mlad, svež i žestok, i da postoji da bi svake godine prikazao jedan film koji će nekom promeniti život i pomeriti granice.

Direktor festivala Igor Stanković se zahvalio vernoj publici, ističući da smo već dve decenije svedoci da je to skroman, neupadljiv festival bez crvenog tepiha, ali uvek sa punim salama i publikom koja ga iskreno voli.

Festival autorskog filma je izuzetno mali festival po budžetu, ali ogroman po svom značaju. Opstaćemo u narednim godinama i decenijama samo i jedino zbog vas,“ rekao je Stanković.

Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, napravio je osvrt na bogatu istoriju jugoslovenskog filma, sa fokusom na duh ’67, što je i glavni motiv ovogodišnjeg festivala.

Zanimljivo je da je pedeset godina kasnije u filmovima koje ćemo gledati na ovom festivalu, savremeni filmski junak potpuno drugačiji od junaka tog vremena. On je čovek bez hrabrosti koji živi u stalnom strahu od gubitka, a koji na leđima nosi teret kredita. Čovek zaboravljenog dostojanstva i izgubljenih ideala, bez empatije, bez solidarnosti, otuđen, usamljen i sebičan. To je junak potpuno drugačiji od donkihotovskog, kao što je bio Džimi Barka,“ istakao je Golubović.

Ovogodišnji festival otvorila je, prema Srdanovim rečima, „izuzetna umetnica u čijim delima se oseća duh ’67 i crnog talasa“, scenaristkinja i dramaturškinja Milena Marković.

Nakon svečanog otvaranja, voditeljka programa, glumica Tamara Krcunović, najavila je projekciju filma „Fokstrot“, izraelskog reditelja Šamuela Maoza, dobitnika Gran prija na Filmskom festivalu u Veneciji.

Tokom devet festivalskih dana u 11 bioskopskih dvorana publika će imati priliku da pogleda 91 film što je rekordan broj, a festival će ugostiti više od 30 autora, producenata i selektora programa iz celog sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *