Penny Dreadful – Borba sa zlom u sebi

London sredina devetnaestog veka. Maglovit grad, koji odiše nekom čudnom, jezivom atmosferom. Brutalno ubistvo diže paniku u gradu u kome je do skoro harao Džek Trbosek. Da li se Trbosek vratio ili neki novi ubica hara Londonom? Priču o tami u sebi, o borbi dobra i zla, o ljudima koji se bore sa sobom i protiv onoga što je izvan njih, priča nam sjajna glumačka ekipa (Timoti Dalton, Eva Grin, Džoš Hartnet) na čelu sa rediteljem Džonom Loganom.

Sam naziv serije Penny Dreadful je preuzet od naziva za jeftine senzacionalističke priče u Velikoj Britaniji, koje su se izdavale u vreme kada je Londonom harao pomenuti Džek Trbosek. Londonska čitalačka publika u to vreme bila je veoma zainteresovana za takvu vrstu priča, čije su teme uglavnom bile brutalna ubistva, prisustvo natprirodnih sila, vukodlaci, vampiri i drga natprirodna bića… takvom amosferom odiše serija Penny Dreadful. Brutalno ubistvo je samo početak velikog klupka koje se polako, svakom novom epizodom, odmotava, i pokazuje nam koji se sve užasi kriju kako u dušama glavnih junaka serije, tako i svemu onom što se nalazi izvan njih i što nijedan čovek ne može ni da zamisli da postoji. Ono što je najvažnije u ovoj seriji, pored pojava natprirodnog koje doprinose jezi, jeste sama atmosfera. Atmosfera jednog mračnog grada obeleženog jednim serijskim ubicom, maglom i jezom na svakom koraku. Gotika i horor se u ovom gradu prepliću sa sivilom ambijenta i doprinose priči koja je sama po sebi dovoljno strašna.

Likovi u seriji Penny Dreadful su uglavnom preuzeti iz horor-gotik romana iz devetnaestog veka. Reč je o romanima Drakula Brema Stokera, Frankenštajn Meri Šeli, Slika Dorijana Greja Oskara Vajlda, Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda Roberta Luisa Stivensona. Smešteni su u jedno vreme, raznim sticajem okolnosti, naći će se u zajedničkoj borbi protiv zla. Ono što karakteriše svakog lika jeste to što svako od njih u sebi ima i dr. Džekila i mr. Hajda. Ta unutrašnja borba koju svako od njih vodi tera ih da idu do krajnih granica borbe sa samim sobom. Sukob sa onostranim se dešava uporedo sa duševnim sukobima glavnih junaka. Satana kao vrhovno zlo koristi slabosti onih koji se protiv njega bore, terajući ih da se prepuste njemu i njegovom svetu. Kako se odupreti, a ne prepustiti se onome što toliko privlači, kada slabosti govore da ste već deo njegovog sveta? Maestralno postavljena priča tako da do samog kraja gledaoci ne znaju koja strana će pobediti.  

Lik Vanese u ovom serijalu, koju tumači Eva Grin, je jedan od najupečatljivijih ženskih likova. Vanesa je ta koja okuplja grupu koja će se boriti protiv tame. Eva Grin maestralnom glumom dočarava nam dve strane ličnosti ovog misterioznog lika. Njena lepota je zavodljiva, ona je u isto vreme i veštica i svetica. Žena puna tajni, demona, opasna za sebe i za sve oko nje, ona je glavna meta vrhovnog zla. Njene natprirodne sposobnosti čine je moćnom , međutim ona je u isto vreme užasno krhka i slaba. Njeni  unutrašnji demoni je proganjaju konstantno, i progone je do same ivice razuma. Njena borba sa samom sobom, sa verom i neverom, njena snaga pokazuju nam veličinu te žene, koja će na kraju podneti najveću žrtvu. Dobrovoljno će umreti da bi pobedilo dobro. Njen dobrovoljan odlazak u smrt, će otkloniti maglu i sivilo spolja, ali će tuga za njom ostati u srcima onih koji su je zaista voleli i razumeli njenu tešku borbu.

Ne znam zašto je serija Penny Dredful ostala na samo tri sezone. Lično meni jedna od najboljih serija koje sam gledala. Da li je Penny Dreadful horor ili nešto drugo? Penny Dreadful je pre svega priča o obično-neobičnim ljudima i njihovim slabostima. Penny Dreadful može biti priča o svakome od nas.

Žilijen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *