Pet knjiga o putovanju i unutrašnjoj potrazi

Ovo su knjige, pre svega, o unutrašnjoj potrazi ali prikazane i kroz fizičko putovanje samih likova, pa da krenemo…


Na putu, Keruak

Verovatno prva knjiga koja vam padne napamet je upravo ova knjiga. Biblija bitničkog pokreta o mladim piscima koji putuju kroz Ameriku radi samog putovanja, kako bi pronašli inspiraciju i smisao.

Na putu


Anđeli pakla, Tompson 

Autobiografska knjiga čuvenog pisca i novinara Hantera Tompsona, o vremenu koje je proveo družeći se sa ozloglašenom moto-bandom Anđeli pakla. Hanter je ovim i sličnim njegovim romanima (Paranoja u Las Vegasu i Dnevnik ruma) postao osnivač gonzo novinarstva.

Anđeli pakla


Zen i umetnost održavanja motocikla, Pirsig

Jedina knjiga u ovom izboru koja bi mogla da pripada nečemu što bismo mogli da nazovemo literaturom iz popularne filozofije. Priča Roberta Pirsiga prati putovanje oca i sina na motoru od Minesote do Amerike. Na tom putovanju oni izlažu razna filozofska gledišta koja preispituju egzistenciju savremenog čoveka. Prava preporuka za ljubitelja filozofije i tragaoce za smislom.

Zen i umetnost održavanja motocikla


Putovanje na kraj noći, Selin

Kultna knjiga francuske i evropske literature. Knjiga koja je definitivno izbacila Selina među klasike. Luj Ferdinand Selin, problematičan sa mnogo aspekta ali sasvim sigurno veliki pisac nam ovim, u suštini, autobiografskim romanom priča priču o izgubljenosti savremene civilizacije. Glavni lik ovog romana će promeniti i više kontinenata da bi pokušao beznačajno da pronađe neki smisao.

Putovanje na kraj noći


Sidarta, Hese

Prosto rečeno, kako bi rekao moj kolega iz redakcije – sa Heseom nema promašaja. Ova knjiga je ispunjena filozofskom potragom sa sopstvom, sa dosta elemenata istočne misli. Možda i najočiglednije od svih knjiga ovde je spojeno duhovno putovanje sa onim fizičkim putovanjem. Fizičko putovanje je u potpunosti u službi duhovnog cilja. Mada se to može i treba reći za sve ove knjige. Svima njima je zajedničko to da put koji prelaze predstavlja put do sopstvenog bića.

Sidarta

U tu svrhu bi citirao i velikog Eliota. 

Nećemo prestati da istražujemo
A kraj sveg našeg istraživanja
Biće da stignemo odakle smo pošli
I saznamo to mesto prvi put.

T. S. Eliot, Četiri kvarteta

 

EnfanTTerrible

 Leave a Reply

Your email address will not be published.