Predstava „Noćni pisac“ Jana Fabra

This is the end, my beautiful friend…

Noćni_pisac

Predstava Noćni pisac Jana Fabra donosi nam pravi nadrealistički umetnički doživljaj. Inspirisan Bretonom, Elijarom i francuskim nadrealistima Fabr nam donosi ispisanu krvlju, znojem i spermom svoju ličnu dramu, koju nam namilosrdno baca u oči kao brutalnu drevnu istinu koju smo čekali da čujemo, ostajući jednako izgubljeni posle nje, kao što smo bili i pre nje. Samo smo sada svesniji svoje golotinje pred večnim pitanjem duše i lepote za kojom smo neprestano tragali.

Noćne konfabulacije intelektualnog snoba sklonog perverziji postaju štivo za hagiografiju savremenog čoveka. Izgubljeni u lavirintu samospoznaje i osuđeni da uvek lutamo i ostavljamo tragove u kojima su izmešani naši zločini i naše ljubavi. Fabr nam u oskudnoj a efektnoj scenografiji dočarava dramsku napetost trenutka. U nekim momentima smo osuđeni da sedimo na samoj ivici stolice kao u napetim trilerima, brinući za svoju bezbednost koja je ugrožena bačenom rukavicom u naše lice od strane Jana Fabra. 

Noćni pisac

Slobodan Beštić u ovoj monodrami blista u punom svom talentu. Ispoljio je svoj glumački i plesni dar i ispunio prostor na sceni svojom harizmom. Ubedljiv kad treba kao oštrica noža zaobišao je uglavnom zamke skrivene patetike. Puna oštrina i slabost čoveka dolazi do izražaja u njegovoj interpretaciji. Najubedljiviji je kada situacija izmakne kontroli i kada efekat ludila preti da se preokrene u haos, tada odlično balansira na ivici poput baletskog velemajstora.   

Izdvojio bih i odličan izbor muzike poput pesme Dorsa The end i Sinatrine My way koje su sjajno iskorišćene da prodube scene i dodatno dramatizuju sliku. Naravno, i sam Stef Kamil Karlens i njegove kompozicije su doprinele da sve ovo deluje tako efektno, pogotovo završna scena.

U svakom slučaju, u pitanju je jedna specifična predstava koja ima silinu izraza a i probranu publiku.

Lazar Bogunović  Leave a Reply

Your email address will not be published.