Recenzija albuma „Hronično neumorni i Milan B. Popović“

Kompilacija pesama „Hronično neumorni i Milan B. Popović“ je album za koji su razni izvođači i bendovi komponovali muziku na tekstove pesama Milana B. Popovića.

U pitanju su rok, rege i rep kompozicije koje su skladno i uglavnom uspešno dale muzički izraz porukama koje same pesme nose. Postoji izuzetna heterogenost muzičkih pravaca i pristupa na ovom albumu. Zbog toga album kada se sluša može delovati u nekim trenucima i prelazima neskladno, ali to je nužno žrtvovano za bogatstvo raznih muzičkih izraza umetnika koji su učestvovali na ovom projektu. Tako da ta mana heterogenosti predstavlja osnovno bogatstvo ovog albuma i nužnu žrtvu zarad ovakvog tipa projekta.

Posebno bih izdvojio rege obrade pesama koje su čini se najbolje uspele da usklade muziku i tekst. U njihovom izvođenju kompaktnost između muzike i teksta najviše dolazi do izražaja.

Album je izašao 2015. godine u Beogradu. Od poznatijih izvođača na njemu se nalaze: Del Arno bend, Seljačka buna, Korsman Kojot, Autogeni trening, Skaj Vikler, Vudu Popaj, Nikola Čuturilo i još mnogi drugi.

Svakako očekujemo još neki sličan projekat od strane Milana B. Popovića, a za kraj evo jednog dela nejgove pesme, koju na albumu izvodi Solow:

„Životna lekcija: pljuge ne pravim od pepela,

već se trudim da iz

pepela da iznedrim fenikse,

da slomim mu krila,

poletim sa njima,

pa, Bože moj, nek se

survam kao Ikar.

Al makar znam, znam da sam,

bio sam visoko.“

 

Sturmunddrang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *