Remon Radige – Đavo u telu

Ovog meseca vam preporučujemo jedan kratak ali efektivan roman. U pitanju je delo Le diable au corps iliti Đavo u telu od kontraverznog francuskog pisca Remona Radigea.

U pitanju je pisac koji je rođen 1902. u Parizu, a umro već 1923, u dvadesetoj godini života. Sa četrnaest godina piše pesme kojima ja Žan Kokto bio oduševljen. Kokto pomaže izdavanje njegovih pesama i postaje njegov prijatelj. I više od prijatelja. Njih dvojca ulaze u ljubavnu vezu. Ovakav odnos koji su oni uspostavili na francuskoj književnoj sceni u mnogome podseća na odnos kakav su imali u prethodnom veku dva čuvena francuska pesnika Verlen i Rembo. Nažalost, upravo na izletu sa Koktoom, Radige se razboleo od tifusa od čega je vrlo brzo i umro.

Radige je pored pesama ostavio za sobom i dva romana (jedan postuhmno objavljen). Posthumno je objavljen roman Bal grofa d’Oržela. Nas ovde zanima njegov prvi roman Đavo u telu koji je objavljen početkom 1923. godine. Dakle, u istoj godini kada će Radige okončati svoj život.

Roman Đavo u telu izazvao je dosta kontraverzi kada je objavljen. Možemo čak reći da je bio skandalozan kada se uzme u obzir vreme u kome je objavljen. Glavna radnja romana prati ljubavnu aferu između šesnaestogodišnjeg gimnazijalca i udate žene. Njen muž je odsutan od kuće jer učestvuje u Prvom svetskom ratu. Ova postavka priče je za ono vreme bila neprimerena iz više razloga. Prvo u pitanju je preljuba, i to ni manje ni više koja se odigrava između udate i zrele žene i praktično deteta. Druga stvar, koja je tada smetala široj javnosti je to da je muž te žene odsutan jer brani svoju zemlju na frontu. To su godine u kojima se još uvek osećaju traume od Velikog rata, i ovaj roman kao da se izruguje tom osećaju.

Na sve to što smo naveli ovaj roman obiluje seksualnošću koja je potpuno zgrozila puritance. Mada, po mom mišljenju, ovaj roman zaista nije eksplicitan kada su erotske scene u pitanju. Mišljenja sam, da ono što je najviše isprovociralo javnost to je odsutnost morala. Eksplicitnost amoralnosti je ono što je izazvalo “skandal”. Radige na više mesta opisuje tok svesti svog glavnog junaka. Tu možemo zapaziti da se mladić vodi samo požudom i zadovoljenjem svoga ega. Tu ljubav više deluje kao dekor koji će samo ulepšati neobuzdanu putenost i samoljublje.

Povrh svega toga, dodatnu kontraverzu izaziva to što su u ovom romanu izneseni biografski elementi samog pisca. Pomisao da je sam Radige u stvari bio taj dečak i da su se takvi stvari zaista dogodile, izazvala je dodatnu osudu. I još to da takav događaj posluži kao inspiracija za roman, sve to je bilo praviše za tadašnju javnost.

U svakom slučaju, roman je i pored svega toga objavljen, i predstavljao je jedan zanimljiv književni događaj. Što se tiče generalno kvaliteta romana, svakako ne spada u same vrhove književnog stvaralaštva ali ga je vredno pročitati.

 

Enfant Terrible

Leave a Reply

Your email address will not be published.