Sneško “propo”

Debakl kakav je malo ko očekivao

Moglo je da bude sjajno. Moglo je da bude uzbudljivo. Možda je mogao da bude jedan od najboljih filmova ove godine. Sa vrlo kompleksnom pričom i sjajnim glumcima. Sa sjajnim romanom koji stoji iza priče o Hariju Huleu i serijskom ubici u Oslu. Pa zašto onda biskopski hit Sneško nije ništa od toga?

Dugo očekivani film je potpuno razočarao publiku širom sveta. Kada imate jednog zanimljivog antijunaka kakav je Hari, a još u kombinaciji sa serijskim ubicom, teško je bilo pretpostaviti da će film biti takav promašaj. Čest je slučaj da su knjige bolje od filmova koji su po njima snimljeni (sa izuzecima poput Paklene pomorandže, Isijavanja – u suštini Kjubrikovih filmova), međutim ovakav debakl režisera i glumaca, pa i samog scenariste mi nikako nije jasan.

Likove koji su u Nesbeovim knjigama u potpunosti razvijeni, u ovom filmu nismo stigli da upoznamo, pa ni površno. Glavni junak ove priče nam je predstavljen kao alkoholičar, prosečni policajac iz loših detektivskih filmova. Odnos Harija prema svetu i prema ono malo ljudi sa kojima je blizak je stavljen u drugi plan. Pogotovo njegov odnos sa Rahelom i njenim sinom, koji je vrlo bitan kako za razumevanje Harija, tako i konkretno za priču o Snešku, uopšte nije objašnjen. On je takoreći sveden na nivo ljubavnih romana koji se dobijaju uz novine. U suštini očaj i treš.

Ono što je moglo da izvuče film iz provalije, a kako smo se uverili nije, jeste serijski ubica koji hara Oslom. Međutim, ovaj deo priče je katastrofalan na više nivoa. Reditelj i filmska ekipa nisu uspeli da prenesu ni delić atmosfere iz knjige Ju Nesbea. Priča je toliko providna i amaterski odrađena, tako da je na samom početku jasno ko je Sneško. Nikakav sled istrage, koji je najvažniji za ovakaj filmski žanr, ne postoji u ovom filmu. Ogroman broj nebitnih informacija, a malo onih bitnih koje će naterati gledaoca da sa nestrpljenjem čeka kraj kako bi saznao ko je ubica. Sa nestrpljenjem smo čekali kraj da idemo kući. Bez uzbuđenja, sa lošim dijalozima, nejasnim tragovima. Nisu pomogli ni prelepi predeli Norveške, koji su jedina svetla tačka ovog filma.

Ja sam pročitala svih jedanaest knjiga o Hariju Huleu. Svesna sam toga da su moja očekivanja možda bila preterana. Međutim, ovaj film je toliko ispod prosečnih televizijskih filmova, na svim nivoima. Gluma, režija, scenario. Sve je bilo pogrešno. Tako da se nadam da nećete gledati Sneška. Pročitajte knjigu, zaimslite sve u svojoj glavi, verujte mi ovakva vizuelna predstava vam nikako ne treba.

Jo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *