The books of knjige: Slučajevi pravde

And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren’t quite the same as this one is.

Te mnogo davne 2012. godine, umetnički kvartet The Books Of Knjige, na poziv Prve televizije stvorio je pilot epizodu serije Slučajevi Pravde. Ova apsurdna komedija, kao što je sasvim razumljivo za ovo podneblje, nije našla, što’no kažu – “put do srca mejnstrim publike”. Na veliku sreću čovečanstva, 21. vek je, vreme interneta i Ju Tjuba, gde je pilot epizoda našla svoju publiku i postala jako popularna. Godinama su poštovaoci Buksovaca tražili nastavak serije, i evo, 5 godina kasnije snimljen je dugometražni film o dva hrabra i vrhunska detektiva – Dušku Mačeku i Rajku. Rajku.

Za eventualno one koji nisu još uvek čuli za ovaj umetnički kvartet, širom Balkana poznat i kao Crnogorski Monti Pajtonovci, The Books Of Knjige su najpoznatiji po svojim humorističko-satiričnim radio emisijama, koje se emituju u Crnoj Gori još od devedesetih pa do dana danšnjeg. Snimaju reklame, muzičke albume i tv skečeve. Inače, redovno uzimaju magnezijum kao dodatak ishrani, jer je dobar protiv grčeva u mišićima, barem jednom mesečno kontrolišu krv i urin da vide ima li bolesti u organizmu, i vrlo često rade kolonoskopiju, jer im prija, a i korisna je.

Scenario i režiju za ovu montipajtonovsku neo-noar krimi-komediju potpisuju Buksovci – Popaj i Zonjo. U filmu još glume Nikola Pejaković, Nebojša Glogovac, Zoran Kesić, Izudin Bajrović, Tihana Ćulafić, Stefan Bundalo, Ljubo Kaličanin i mnogi drugi. Autor muzike za film je Nemanja Nedeljković, član niškog dvojca Stereo Banana.

Film je sinoć doživeo beogradsku premijeru. Pred tri rasprodate sale, ekipa filma se poklonila publici uz ovacije koje su više svojstvene pozorišnim salama nego bioskopskim dvoranama. Saopšteno je da je najjači i najduži aplauz bio iz te poslednje, treće, rasprodate projekcije, kada je publika na nogama pozdravljala ekipu filma desetak minuta ne dozvolivši joj da se brzo povuče.

“Dok smo se poklanjali publici u toj trećoj sali Cineplexxa Ušće stvarno smo se sjajno osećali jer smo videli neskrivene simpatije prema filmu. Tako eksplozivnu reakciju gledaoca Slučajevi pravde nisu dobili nigde u Crnoj Gori, što može da raduje ali i da bude pomalo tužno, jer se ipak najjača podrška očekuje na domaćem terenu. Sad već znamo da je film pogodio ukus gledalaca u regionu, jer je slično bilo i na Sarajevo Film Festivalu, potvrđujući onu staru izreku da je ipak najteže biti prorok u svom selu”, kazao je režiser filma i jedan od protagonista, Zoran Marković Zonjo.

Buksovce su svojim prisustvom sinoć podržali Zoran Kesić, Marčelo, članovi benda Artan Lili i Ničim Izazvan, Milorad Milinković, Darko Lungulov, Sergej Ćetkovic, Niggor, Vlado Georgijev, Mima Karadžić, Who See, Petar Strugar i mnogi drugi.

Buksovci su konstatovali da su se svojim dugometražnim prvencem kvalifikovali da polažu za “B kategoriju filma”. Za izlazak na taj ispit spremaju “dokumentarni porno-triler”, čiju premijeru najavljuju za 3. avgust 2024. godine. Detalje o samom filmu, za sada, drže u tajnosti.
Sele_Na

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.