Yi Yi – Lepota življenja

Tajvanski film Yi Yi (A One and a Two) premijerno je prikazan na Kanskom festivalu pre 20 godina, gde je reditelj filma Edward Yang dobio i nagradu. Ovo je sigurno jedan od najboljih filmova iz davne 2000. godine. Počevši od ceremonije venčanja i završavajući se sahranom Yi Yi nas tera da se zapitamo koji su to glavni nosioci smisla u našim užurbanim životima.

Film Yi Yi

Priča prati uspone i padove tri generacije porodice Jian i njihovu borbu sa svakodnevicom. Ključne ličnosti u filmu su tinejdžerka Ting-Ting, njen mlađi radoznali brat Yang-Yang, njihova očajna majka Min-Min i melanholični otac NJ. U svakom životnom dobu suočavamo sa različitim problemima i ovaj film upravo o tome govori. Tokom tri sata, koliko traje film, članovima porodice se dešava mnogo toga – proživljavaju krizu srednjih godina, neuspehe u karijeri, nervne slomove, zaljubljuju se u pogrešne osobe, pate zbog starih ljubavi ili trpe maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Neke od njih proganja gubitak, neke čežnja, a neke krivica.

Film u nekoliko navrata nudi svojim likovima izlaz iz njihovih naizgled jednoličnih života, ali oni svoje prilike propuštaju kao da se nikad nisu ni dogodile. Reditelj im ne dozvoljava da se izvuku iz svakodnevnog bola, već kao da ih na taj bol navikava, a gledaoca podstiče da sagleda lepotu koja se nalazi iza njega. Film, na prvi pogled, deluje pesimistično ali ono što nam zaista nudi je šansa da potražimo radost u situacijama koje nam se dešavaju kada odlučimo da ne bežimo od stvarnosti. Umesto što, ponekad, idealizujemo prošlost, trebalo bi da sagledamo budućnost drugačijim očima. Upravo zbog toga, ovaj film nam nudi odgovore na pitanje zašto je život vredan življenja. Život se ne odigrava uvek onako kako smo zamislili, ali ako se potrudimo sreću i povezanost možemo pronaći u ljudima i mestima oko nas.

Why is the world so different from what we thought it was? Now that you’re awake and see it again – has it changed at all? Now I’ve closed my eyes – the world I see – is so beautiful.

Koliko god godina da imate, čime god da se bavite i kakav god da je vaš emotivni status, u ovom filmu sigurno postoji bar neki aspekt u kojem ćete prepoznati deo sebe ili neko svoje životno iskustvo. 

 

 

 

Milica PantelićLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *