Zoran Paunović: Doba heroja

Knjiga Doba heroja čuvenog profesora anglosaksonske književnosti Zorana Paunović predstavlja idealan spoj rokenrola i književnosti. Ovde se na jednom mestu nalaze Vilijem Blejk, Džim Morison, Artur Rembo, Bob Dilan, Selindžer, Lenard Koen, Lorka… Nešto što liči na savršen univerzum, ili na najbolju sedeljku koju smo organizovali na nebu.

Zoran Paunovic

Knjiga sadrži zbir tekstova koji su godinama objavljivani u raznim novinama i časopisima. Prvenstveno posvećeni muzici i izvođačima, ovi tekstovi predstavljaju pravu poslasticu za sve iskrene ljubitelje rokenrola, njegove istorije i nadasve dobro poznate poetike. Paunović će ukazati da se koreni takve poetike, između ostalog, nalaze i duboko u književnosti.

Naslov knjige Doba heroja je više nego odgovarajući, jer doba rokenrola predstavlja za sad poslednji kolektivni pokušaj na polju kulture da budemo bolji, da budemo najbolja verzija sebe. Onaj zrak nade koji i dalje gori u nekima od nas. Kako je to lepo prikazao Nebojša Grubičić: Paunović rokenrol niti romantizuje niti ga vidi kao “pad u pubertet“ i groteskno produženu adolescenciju, već ga posmatra kao medijum za silu koja u ljudskoj istoriji u različitim formama ciklično izbija na svakom naprsnuću epoha – kao izraz neutažive ljudske čežnje za slobodom. Mi se nadamo da će se glas slobode ponovo čuti i zakotrljati, kao što je to bilo u slučaju rokenrola. Ova knjiga predstavlja još jednu odu slobodi ljudskog duha.

EnfanTTerribleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *